Zonnepanelen voor station Almere Centrum

Nieuws

17 juli 2019

Over drie jaar is station Almere Centrum de entree voor de Floriade. Goede reden voor ProRail, NS en de gemeente Almere om het station en de omgeving te moderniseren. Denk bijvoorbeeld aan de hal, fietsenstallingen en perrons. De overkapping krijgt zonnepanelen. Wel zo duurzaam natuurlijk.

Floriade 2022

Het vernieuwen van station Almere Centrum heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het Stationskwartier. Het station wordt zo een veilige en aantrekkelijke entree voor de hele stad en een OV-knooppunt voor de regio. De komst van Floriade Almere 2022 is aanleiding om de noodzakelijke aanpassingen nu al te doen. Het station is dan klaar om de bezoekers aan de expo Floriade te ontvangen. Op woensdag 17 juli 2019 gaven bestuurders van ProRail, NS en gemeente het startsein voor de aanbesteding.

Almere 2.0

Bovendien past het nieuwe station bij de ambities van programma Almere 2.0, waarin gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk samen investeren om de stad nog aantrekkelijker te maken voor Almeerders en de hele regio. Het totaal van de investering om de verbeteringen aan het station en de omgeving te kunnen realiseren bedraagt € 45 miljoen.

Zonnig nieuws

Op 18 juli 2019 start ProRail de aanbestedingsprocedure voor het station. De aard van de werkzaamheden vraagt om verschillende expertises en daardoor voor meerdere contracten. Eén contract voor het stationscomplex met de hal, de fietsenstallingen, plafonds en verlichting van het busstation en de perrons. En daarnaast een contract voor alle activiteiten aan de overkapping, zoals schilderwerk en glasvervanging. En Almere Centrum krijgt zonnepanelen! De aanbestedingsprocedure voor beide contracten loopt tot januari 2020. Daarna beginnen de voorbereidende werkzaamheden en de uitvoering van de daadwerkelijke aanpassingen.

... en nieuwe stationsomgeving

De vernieuwing van de pleinen rond het station wordt door de gemeente in een afzonderlijk project gerealiseerd. De aanbesteding voor de stationsomgeving (openbare ruimte) start zodra het definitieve ontwerp van de openbare ruimte klaar is. De omgeving zal - net als het station - voor aanvang van de Floriade in 2022 gereed zijn.

ProRail investeert in comfortabelere, betere en slimmere stations

ProRail beheert het drukste spoornet van Europa. Langs de meer dan 7.000 kilometer spoor liggen ruim 400 stations. Jaarlijks besteden we zo’n 350 tot 400 miljoen euro aan onder andere vernieuwing, onderhoud en dagelijks beheer van deze stations. Stations moeten goed bereikbaar zijn en reizigers en bezoekers moeten binnen het station hun weg goed kunnen vinden. Daarnaast moet het station een veilige en schone plek zijn, waar het wachten aangenaam is. ProRail is verantwoordelijk voor alle stations in Nederland. Zo bouwden we in de afgelopen jaren nieuwe stations in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Meer weten? Lees dan hier verder.

 

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers