Geslaagde proef: geluidsscherm weghalen

Hoe verplaats je een geluidsscherm zo goed en snel mogelijk, met zo min mogelijk overlast? Een proef begin oktober, om funderingspalen ‘sonisch’ te verwijderen, bleek succesvol. Herman van den Brink, omgevingsmanager bij Dura Vermeer, licht de methode toe.
geluidsscherm Zevenaar

 De proef vond plaats ter hoogte van de voetbrug Kloosterpad. Daar, op de plaats van het huidige geluidsscherm, komt straks het nieuwe spoor. Dus maakt het hele scherm een stapje opzij van zo’n zeven meter over een lengte van twee kilometer. “Ook de funderingspalen moeten de grond uit”, vertelt Herman. “Je kunt ze niet laten zitten, want dan zitten ze in de weg bij latere werkzaamheden, of door de werking van de bodem komen ze later alsnog omhoog.”

Tijdens de proef zijn eerst enkele panelen van het geluidscherm weggehaald. Daarna waren de funderingspalen – holle buizen – van zo’n vijf meter lengte aan de beurt. Herman: ‘We trokken ze omhoog met een innovatieve techniek: sonisch boren. Daarmee brengen we de buizen in een zodanig snelle trilling dat de grond erlangs als het ware vloeibaar wordt, zodat de palen makkelijker in beweging komen.

Een groot voordeel van deze methode is dat het voor de omgeving minder trillingen en geluidshinder met zich meebrengt en dat we de geluidsschermen opnieuw kunnen gebruiken. Duurzaam dus! Ook ontstond er geen holle ruimte in de bodem; de grond bleef keurig achter. Als straks in 2018 het geluidsscherm definitief is verplaatst, zullen we de achtergebleven buizen op deze manier verwijderen. Ook zorgen we dat er geen tijdelijk ‘geluidsgat’ ontstaat. We verplaatsen de schermen direct naar de nieuwe locatie en waar dit niet mogelijk is, zorgen we voor een tijdelijk geluidsscherm.”

Gepubliceerd op