Rode klinker voor stationsgebied Driebergen-Zeist

ProRail bouwt met BAM aan stationsgebied Driebergen-Zeist. Het stationsgebied, dat ontworpen is door Arcadis, had een oorspronkelijk ontwerp met een grijze strakke steen. Jeroen Eulderink (architect Arcadis): “De gedachte was dat dit samen met het zwart witte station een rustig beeld zou opleveren in de groene omgeving."

Eulderink: "Voorafgaand aan de bouw van het hele project zijn deze grijze vlakken van de gekozen stenen her en der in het projectgebied aangelegd om te zien hoe deze vlakken in grotere oppervlakken overkwamen en hoe ze zouden veranderen in de tijd. Het bleek dat de stenen vrij snel vervuilden door alle blaadjes die erop vielen. Daarnaast kwamen er signalen uit de omgeving, onder meer tijdens informatieavonden, dat het stationsgebied een wat te koele uitstraling kreeg.”

Warme uitstraling

De architecten van Arcadis kregen de vraag of er gekeken kon worden naar een wat warmere uitstraling. Na overleg met de betrokken partijen, zoals de gemeente Zeist, Utrechtse Heuvelrug en de provincie, is gekomen tot de keuze voor een mix van roodbruine en paarse klinkers. Naast een warmere uitstraling, sloot deze tevens mooi aan bij de toegangen tot de landgoederen in de omgeving, waarvoor al eerder dit type steen gekozen was.  

Nieuw uiterlijk

De welstandscommissies van de beide gemeenten en Bureau Spoorbouwmeester hebben gekeken of de kleuren paste in het stationsgebied. Nadat ook zij positief oordeelden over het nieuwe uiterlijk, zijn bij de kiosk op het plein zes proefvlakken aangelegd. Inmiddels is ook een keuze gemaakt voor de klinkers. Een voor het fietspad en de rijbanen en de andere voor de stationspleinen en het busstation. Tussen de verschillende vlakken van roodbruine en paarse klinkers komen grijze granieten banden te liggen.

Tegen het einde van de bouw (in 2019 en 2020) worden alle fietspaden, voetpaden en plein in een keer aangelegd.

Gepubliceerd op