320.000 kuub Waddenzeezand voor Gronings opstelterrein

Een goed begin is het halve werk! Daarom is er nu al 320.000 m3 zand gestort bij opstelterrein ‘De Vork’, zodat in 2019 nieuwe sporen kunnen worden geplaatst.

128 olympische zwembaden zand

Voordat het opstelterrein gebouwd kan worden moet de grond stabiel zijn. Door het zand nu al op het terrein te leggen wordt de grond voorbelast. Voordat de grote hoeveelheid zand – zo’n 128 olympische zwembaden bij elkaar - aankwam op de plek van bestemming, had het al een flinke reis achter de rug. Een duurzame reis welteverstaan! Vanuit de Waddenzee werd het zand op een schip geladen, waar het vervolgens gespoeld is. Zo’n 400 schepen vervoerden het zand naar Groningen. Bij het Winschoterdiep ging het zand via een grote trechter de kiepwagen in, waarna het nog een kleine 500 meter vervoerd werd naar het toekomstige opstelterrein.

Verdere werkzaamheden

Op vrijdag 21 juli werd de laatste lading zand gestort op de plek van het toekomstige opstelterrein. Om het toekomstige opstelterrein mooi te laten aansluiten bij de omgeving is er een landschappelijke inpassing ontworpen. Naast het opstelterrein komt een archeologisch wandelpark. Hiermee worden de effecten van het opstelterrein beperkt en is de buurt een recreatieplaats rijker. Grondaannemer Oosterhuis gaat de komende periode aan de slag met het landschap. Eerst legt de aannemer een aardenwal aan, waarna bomen geplant worden. Zodra het opstelterrein gereed is, kan er ook op station Groningen begonnen worden met de werkzaamheden. Eerst wordt het huidige opstelterrein verwijderd. Deze werkzaamheden starten naar verwachting in 2020.

 

Gepubliceerd op