Amstelstation bestaat 80 jaar

Station Amsterdam Amstel is 80 jaar geleden geopend door toenmalig koningin Wilhelmina. In de loop der jaren is de aanblik van het monumentale station uit 1939 sterk veranderd. In de jaren zeventig kreeg het station bijvoorbeeld de beschikking over een metro. Tegelijkertijd nam het afscheid van de autoslaaptrein. Steeds weer heeft het station zich aangepast aan de eisen van de tijd. Met bijvoorbeeld de komst van een nieuw bus- en tramstation, een heringerichte stationsomgeving en een moderne ondergrondse fietsenstalling.

Digitale beeldschermen

Fietsers maken nu gebruik van een grote, ondergrondse fietsenstalling. Die is voorzien van digitale informatieschermen. Zodat je snel weet waar plek vrij is in de stalling en waar je je fiets hebt geparkeerd. De nieuwe fietsenstalling biedt plaats aan 5.700 plekken. De eerste vierentwintig uur is het gebruik van de fietsenstalling gratis. De stalling beschikt ook over driehonderd OV-fietsen.

Trap verbindt hal met fietsenstalling

Vanuit de stationshal kunnen reizigers via een nieuw aangelegde trap afdalen naar de fietsenstalling. De trap bevindt zich op de plek waar voorheen een winkel zat. Deze winkel is verhuisd naar de overzijde van de hal, bij in- en uitgang van het busstation. Zo kunnen reizigers snel en gemakkelijk vanaf de perrons richting de stalling lopen en vanuit de stalling snel hun metro of trein pakken.

80-jarig station

Het huidige Amstelstation is een modern OV-knooppunt. Door de grote renovatie van de afgelopen jaren is het station weer overzichtelijk. Reizigers kunnen zich bovendien goed oriënteren. Zij vinden gemakkelijk hun weg naar de bus, tram, metro of trein. Voor het station ligt nu een prachtig stationsplein met een brede toegangstrap. Het komend jaar krijgt het de stationshal weer zijn oorspronkelijke monumentale karakter terug. Het 80-jarige station biedt weer veel comfort voor de huidige reiziger.
 

Gepubliceerd op