Station Breda

Het reizigersverkeer op station Breda groeit hard. Het aantal mensen dat per dag het station gebruikt, verdubbelt naar zo’n 57.000 in 2020. Daar wordt het station op toegerust. Als enige Brabantse halte langs de hogesnelheidslijn Amsterdam-Parijs, wordt station Breda dé Poort van Brabant.

Het nieuwe station van Breda

Het compleet nieuwe station van Breda brengt reizen, wonen, werken en winkelen op een moderne en comfortabele manier samen. Door een nieuw busperron voor twintig bussen, parkeerruimte voor 4.400 fietsen en meer dan 700 auto’s, woningen, kantoren en winkels in het station zelf. Opgezet op een ruime en toegankelijke manier, met een brede voetgangerspassage, overzichtelijke pleinen en brede wegen. De zes sporen en drie perrons op station Breda bieden ruimte aan 16 treinen per uur.

In de loop van 2016: een nieuw station

De bouw van het nieuwe station Breda is gestart. Halverwege 2016 is het klaar voor de nieuwe reizigersstromen. ProRail verbouwt station Breda samen met NS en gemeente. Opdrachtgever voor ProRail is het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

Nieuws

Video: Station Breda geopend

Opening station Breda
Met een slag op de pauk wordt station Breda officieel geopend.
Het fonkelnieuwe station in Breda is donderdagmiddag feestelijk geopend. Hoogtepunt was een muzikaal spektakel dat werd afgesloten door staatssecretaris Sharon Dijksma, gedeputeerde Christophe van der Maat, burgemeester Paul Depla, NS president-directeur Roger van Boxtel en onze eigen president-directeur Pier Eringa met een grote klap op de pauk(en).
Gepubliceerd op

Planning

Het station wordt in twee fasen gebouwd:

  • De noordkant (Belcrumzijde) is in tweede deel 2014 klaar; station wordt dan in gebruik genomen.
  • De zuidkant (centrumzijde) is medio 2016 klaar.

Feiten en cijfers

  • Ontwerp door Architectencombinatie Koen van Velsen/ Quadrat
  • 1 busperron met ruimte voor 20 bussen
  • Voetgangerstunnel van 36 meter breed en 70 meter lang verbindt het huidige stationsplein en de wijk Belcrum.
  • Plek voor zo'n 4400 fietsen: ruim 3000 bewaakte en 1400 onbewaakte stallingsplaatsen.

Contact