Megaspoorbrug ligt klaar langs het Amsterdam-Rijnkanaal...

Voorbereidingen voor transport in volle gang

ProRail verdubbelt het spoor tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn. De nieuwe spoorbrug van 3300 ton ligt langs het Amsterdam-Rijnkanaal te wachten op transport. Spannend om de brug straks in beweging te brengen.

Spannend weekend in november

De gigantische spoorbrug werd al eerder in delen over het water naar Utrecht vervoerd en daar is de brug in elkaar gezet en afgebouwd. In het weekend van 18 - 19 november gaat de brug naar zijn definitieve plek, we leggen hem tussen twee bestaande bruggen in. Daarvoor moet nog wel één en ander gebeuren. Om maar een paar dingen te noemen: er moeten tijdelijke hulpconstructies in de brug worden gebouwd om transportbelastingen op te kunnen vangen. Verder leggen we een speciale weg aan die sterk genoeg moet zijn om het gewicht van de brug, ongeveer 3300 ton, te kunnen dragen. De brug wordt uiteindelijk geplaatst met behulp van een ponton. En om het ponton straks op en af te kunnen rijden bouwen we twee hulpbruggen aan weerszijden van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het in beweging brengen van de brug heeft dus nogal wat voeten in aarde. Met als hoogtepunt de definitieve plaatsing.

Meer treinen

De bouw van de nieuwe spoorbrug maakt deel uit van de spoorverdubbeling tussen de stations Utrecht Centraal en Leidsche Rijn. Hiermee krijgt ook het laatste stuk spoor tussen Utrecht en Woerden vier sporen en kunnen vanaf eind 2018 meer treinen halteren op station Utrecht Leidsche Rijn.
 

 

Gepubliceerd op