Werk aan damwanden aankomend weekend

Nieuws

22 november 2016

In het weekend van 26 en 27 november worden damwanden aangebracht tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Cartesiusweg, strak tegen het bestaande spoor aan. “We gaan op vijf plekken tegelijk aan de slag”, vertelt Bert de Jong, projectmanager bij aannemer BAM.

De spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en het Amsterdam Rijnkanaal, brengt de bouw van een extra viaduct en een nieuwe spoorbrug met zich mee. Hoe bouw je grote constructies op plekken van soms een paar vierkante meter? Allemaal tegenover woonwijken en ook nog zo dicht op het spoor?

Bouwkuipen

Bert: “We gaan met damwanden een soort bouwkuipen maken op vijf plekken tegelijk. De damwanden zorgen voor de nodige bodemstevigheid, zodat we daarna onze werkzaamheden dicht op het spoor kunnen uitvoeren. De wanden komen aan weerskanten van het Amsterdam-Rijnkanaal; aan weerskanten van de Cartesiusweg en ook daartussenin op een plek waar de warmtetransportleiding van Eneco de spoorbaan kruist. Een paar weken geleden zijn we al begonnen de terreinen bouwrijp te maken, om te zorgen dat straks het materiaal en materieel voor de bouw van het viaduct en de brug kan worden aangevoerd.”

Trillingen meten

Voor de omgeving zal het werk hinder veroorzaken. De aannemer heeft er alles aan gedaan om deze te beperken. “De damwanden trillen we ‘hoogfrequent’ de grond in. Dat vermindert de reikwijdte van de trillingen enorm. Verder gaan we de paalfunderingen niet heien, maar boren. Dit gebeurt allemaal overdag. Op verschillende locaties rondom ons werkgebied meten we de trillingen, zodat we kunnen controleren of we niet te veel hinder veroorzaken.”

Spoorvernieuwing Utrecht Centraal

Voor het aanbrengen van de damwanden lift aannemer BAM mee in een buitendienststelling van het treinverkeer voor een ander project: de Spoorvernieuwing op en rond station Utrecht Centraal. Hiervoor zal aannemerscombinatie U-Centraal de lay-out aanpassen van enkele sporen in de richting van het Amsterdam-Rijnkanaal. Er wordt gewerkt van vrijdagavond 25 november (19.00 uur) tot maandagochtend (05.30 uur).

Reisinformatie

Door de werkzaamheden aankomend weekend rijden er van vrijdag 25 november 20.00 uur tot maandag 28 november 5.00 uur minder treinen en op sommige trajecten bussen. Voorkom verrassingen en raadpleeg voor vertrek altijd even de website van NS

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers