Spoorvernieuwing Utrecht Centraal

Utrecht is hét spoorknooppunt van Nederland. Hier worden miljoenen treinreizigers in hun reis door het land verbonden. Maar liefst 285.000 mensen maken dagelijks gebruik van Utrecht Centraal. Over tien jaar zijn dat er 360.000 per dag. Daar hebben we het spoor op aangepast. Dankzij de nieuwe, rechte sporen rond het station is er ruimte voor meer – betrouwbaar – treinverkeer rond Utrecht.

Ruimte voor meer treinen

Door meer treinen te laten rijden, kan de groei van het aantal treinreizigers opgevangen worden. De ambitie van vervoerders: elke 10 minuten een trein op de drukste trajecten. Een voorwaarde is dat treinen via vaste sporen en vertrekperrons kunnen rijden. Treinen kunnen zo sneller binnenrijden én weer vertrekken. Zo kunnen straks 150 treinen per uur Utrecht kunnen aandoen. Dat zijn vijftig treinen per uur meer dan nu. Dat is het project ‘DoorStroomStation Utrecht’, of DSSU.

Geen olievlekken meer

We hebben alle sporen aan de noord- en zuidzijde van Utrecht Centraal vernieuwd en in rechte banen gelegd die los van elkaar liggen. We vernieuwden ook de bovenleiding en bouwden een extra – achtste – perron. Er zijn nu veel minder wissels rond Utrecht Centraal: van de 186 zijn er nu nog maar 60 over. Treinen hebben hierdoor een vast aankomst- en vertrekspoor.

Bijkomend voordeel is dat problemen op één spoor niet meer overslaan naar andere trajecten. Een lokale storing betekent dus niet meer automatisch een storing voor een veel groter deel van Nederland.

PHS

DoorStroomStation Utrecht is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu: treinreizen zonder spoorboekje op de trajecten Amsterdam-Eindhoven en Schiphol-Utrecht-Nijmegen. Voor PHS werken we nauw samen met NS en KNV Spoorgoederenvervoer.

Schade

Kijk hier voor meer informatie over dit onderwerp.

Spoorvernieuwing Utrecht

Spoorvernieuwing Utrecht: zomer 2016

Documenten Utrecht

Contact