Paasweekend: megaklus op Utrecht Centraal en minder treinen

Nieuws

22 maart 2016

Het paasweekend staat voor de deur. Terwijl veel mensen genieten van hun vrije tijd, begint voor anderen het werk pas goed. Op Utrecht Centraal bijvoorbeeld. “We zijn op zeven plekken met vierhonderd man per dag 81 uur non-stop in touw”, vertelt ProRail-bouwmanager Ronald Hazeu.

“Reken maar dat er komend weekend een enorme prestatie wordt geleverd”, vertelt de bouwmanager. “Van vrijdagavond tot en met Tweede Paasdag zijn we keihard aan de slag, want er moet veel gebeuren en dinsdagochtend gaat de normale dienstregeling alweer vroeg van start.”

Wat gebeurt er?

Kort samengevat worden er twee hogesnelheidswissels ingeschoven, naast het aansluiten van nieuwe stukken spoor. De werkzaamheden waaieren uit over zeven locaties rondom Utrecht Centraal. Dat maakt een flinke buitendienststelling noodzakelijk. Maar direct na het weekend werpt het harde werk de eerste vruchten voor de reizigers af.

Fijn voor reizigers

“We sluiten in de loop van dit jaar stapsgewijs nieuwe sporen tussen Utrecht en Houten/Bunnik aan op het emplacement van Utrecht Centraal. Momenteel zijn vier van de acht sporen al aangesloten. Na het weekend zullen dat er vijf zijn. Fijn voor de reizigers, want Intercity´s en stoptreinen vanuit Houten naar Utrecht kunnen vanaf dat moment over twee gescheiden sporen rijden. Daarmee heeft de stoptrein uit Houten geen invloed meer op de Intercity tussen Den Bosch en Utrecht. Uiteindelijk zijn straks alle stoptreinen en Intercity’s van elkaar gescheiden. Dat zal eind van de zomer het geval zijn. Maar de eerste splitsing is na dit weekend een feit.”

Nooit meer wachten

“Verder nemen we ter hoogte van Lunetten een dive-under in gebruik. Dat heeft voor de reizigers ook alweer een duidelijk merkbaar voordeel, want de treinen tussen Utrecht en Driebergen en Utrecht en Houten kunnen elkaar dan kruisingsvrij passeren. De ene trein hoeft daar nooit meer op de andere te wachten en dat maakt de dienstregeling een stuk robuuster.”

Werkzaamheden

De werkzaamheden vinden plaats van 25 maart 19.00 uur – 29 maart 05.30 uur (paasweekend). Ze zijn onderdeel van de grootschalige spoor- en perronvernieuwingen op en rond Utrecht Centraal.

Minder treinen

In het paasweekend rijden er minder treinen. Houd dit weekend rekening met minder treinen, mogelijk vervangend busvervoer, drukke treinen en een langere reistijd. Raadpleeg daarom altijd van tevoren de NS Reisplanner even om onderweg verrassingen te voorkomen.

Plan uw reis via www.prorail.nl/reisinformatie

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers