Verbouwing station Rotterdam Alexander

Een kleine 20.000 treinreizigers per dag, aansluiting op metro en bus, een groot P&R-terrein, en direct aan de drukke A20 gelegen: station Rotterdam Alexander is een belangrijk knooppunt in de regio. Vooral de aansluiting op de metro zorgt voor grote reizigersstromen. Om al die reizigers een prettige overstap te bieden, moet het station op de schop. Zodat Rotterdam Alexander ook in de toekomst die belangrijke schakel blijft in de reis van deur tot deur.

Goed bereikbaar, veilig en schoon

Stations moeten goed bereikbaar zijn. Niet alleen de weg er naartoe, maar ook binnen het station moeten mensen goed hun weg kunnen vinden. Bovendien moet het station een veilige en schone plek zijn, waar het wachten aangenaam is. Dit alles geldt nog eens extra voor een OV-knoop als Rotterdam Alexander, met zoveel reizigersstromen. Maar het station dateert uit 1968, en de laatste verbouwing was in 1983. Hoogste tijd dus voor een upgrade: het komende jaar wordt het volledige station vernieuwd.

Betere aansluiting trein en metro, aangenamer wachten

Het stationsgebouw wordt vernieuwd door NS. Het metro- en treinstation komt in één gebouw, waardoor de overstap tussen trein en metro korter en veiliger wordt. ProRail pakt de perrons, de liften en de fietsenstalling aan. Het wachten wordt straks comfortabeler dankzij een divers winkelaanbod, nieuw meubilair en betere beschutting tegen regen en wind. Bovendien gaan de transparante liften, herkenbare stationsingangen zorgen voor een groter gevoel van veiligheid en oriëntatie. De verhoogde treinperrons bieden reizigers in de toekomst een gelijkvloerse instap.

Planning

De voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen in januari 2018. In week 19, 30 en 31 van dit jaar kunnen er tijdelijk geen treinen rijden door werkzaamheden. We verwachten dat de verbouwing in de zomer van 2019 klaar is.

ProRail verbouwt de perrons, de liftmachines en de fietsenstalling.  NS leidt de verbouwing van het stationsgebouw. Daarnaast knapt de gemeente de openbare ruimte in het stationsgebied op. Andere deelnemende partijen zijn RET, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en De Verkeersonderneming.

Het laatste nieuws

Contact