Beter leefgebied voor kamsalamander

Nieuws

27 november 2017

De spooruitbreiding bij Zevenaar leidt ter hoogte van de Kloosterpadbrug tot een kleinere amfibieënpoel. En daarin leven nou juist de beschermde kamsalamander en poelkikker. Reden voor ProRail om een eindje verderop een nieuwe amfibieënpoel aan te laten leggen.

“ProRail heeft heel adequaat op de situatie ingespeeld door prioriteit te geven aan de bescherming van deze kwetsbare soorten”, zegt Jaap Gijsbertsen van natuuraannemer RANOX. “De kamsalamander is een zeldzame soort die op veel plaatsen in de knel zit. Als je hun voortplantingswater aantast - waarin ze eitjes leggen en waarin de larven opgroeien - dan verzwak je de populatie. De poelkikker is eveneens een kwetsbare soort, al komt die wat vaker in Nederland voor.”

Daarom heeft RANOX in februari 2017 een tweede poel aangelegd, van circa 50 bij 15 meter. “Niet alleen verdubbelt daarmee het beschikbare voortplantingswater, maar samen met het omringende leefgebied wordt de nieuwe situatie voor de kamsalamander zelfs beter dan voor de ingreep”, vertelt Jaap. “Zo’n poel moet diverse kenmerken hebben. Zo horen er geen vissen in, want die eten de eitjes en larven op. Ook belangrijk: een goed ontwikkelde vegetatie en goede waterkwaliteit. Het plaatselijke kwelwater helpt daarbij. Dat loopt via de bodem de poel in en is minder zuur dan regenwater. We hebben planten overgeplaatst van de oude naar de nieuwe poel, waarvan sommige al beginnen te wortelen. Ook zagen we de eerste bruine kikkers. Een ecosysteem in ontwikkeling.”
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers