Publieksdag voor jong en oud voor 150-jarig station Zwolle

Zwolle is dit jaar 150 jaar aangesloten op het Nederlandse spoorwegennet. Dat wordt gevierd met een publieksdag op zaterdag 7 juni. Geïnspireerd door ideeën van inwoners van de Hanzestad en omgeving, wordt die dag een gevarieerd programma aangeboden voor jong en oud.

De publieksdag vindt plaats op zaterdag 7 juni van 10 uur tot 16 uur. Verspreid over drie locaties op en rond station Zwolle worden er activiteiten georganiseerd. In het spoor van vroeger, nu en straks, vatten organiserende partijen gemeente Zwolle, provincie Overijssel, NS en ProRail het evenement samen. De dag wordt mogelijk gemaakt door tal van vrijwilligers.

Hoofdlocatie

De Nedtrain-loods bij station Zwolle vormt de hoofdlocatie. Er is ruim honderd vierkante meter aan modelspoorbaan, onder andere van de eind 19e eeuw aangelegde 'Baronnenlijn' Zwolle-Apeldoorn. Ook worden er de toekomstige ontwikkelingen van Spoorzone Zwolle gepresenteerd. Er zijn manshoge mini-treinen, waarin kinderen kunnen meerijden. Bezoekers kunnen via een speciale app ook informatie over heden, verleden en toekomst van het stationsgebied op hun smartphone zien.

Muziek en historie

Op de publieksdag zal er natuurlijk feestelijke muziek klinken, een veelgehoorde wens van Zwollenaren, van onder andere het NS Harmonieorkest en bijvoorbeeld shantykoor de Iselanders. In Nederland reden 175 jaar terug de eerste treinen tussen Haarlem en Amsterdam. 25 jaar later werd Zwolle op het snel groeiende spoor aangesloten. Er komt een meterslange wand met daarop schilderijen van de Zwolse spooromgeving en ontwikkeling van de spoorzone door de jaren heen via foto's en prenten uit eind 19e eeuw. Hiervoor wordt nog fotomateriaal gezocht. Iedereen die dit beschikbaar wil stellen, kan dat mailen naar mailadres: noord-oost@prorail.nl.

Nieuwbouw

De bouwplaats van de in de aanbouw zijnde nieuwe reizigerstunnel wordt opengesteld en er zijn rondleidingen. Het grove werk aan het grootste deel van de tunnel is geklaard en de afbouw is daar begonnen.

Demonstratie

Op het spooremplacement tegenover de wijk Assendorp, waar in vroeger jaren vooral spoorwegpersoneel woonde, vindt die dag een demonstratie plaats van de Incidentenbestrijding van ProRail. Met speciale apparatuur wordt een trein die naast het spoor is gezet, weer op het spoor geplaatst. Zoals ook bij ontsporingen gebeurt.

Meer informatie

Lees meer informatie over het programma, de route, parkeren, etc.

 

Gepubliceerd op