Nieuwsberichten

Megaklus in Zwolle afgerond

Opstel- en serviceterrein Zwolle
Het nieuwe opstelterrein ter hoogte van Hogeschool Windesheim in Zwolle is af. Vanaf eind 2018 werd er ruim anderhalf jaar aan gewerkt. Dat het een megaklus was bevestigen de getallen: kilometers nieuwe strakke sporen en bovenleidingdraden, honderden nieuwe bovenleidingsportalen, duizenden nieuwe dwarsliggers en duizenden tonnen nieuw ballastgrind. Alle voorzieningen zijn nu aanwezig om treinen te parkeren en te onderhouden. Vanaf 15 juni is het terrein klaar voor gebruik door de vervoerders.
Gepubliceerd op

Voortgang uitbreiden opstelterrein, spoorverdubbeling en dive-under bij Zwolle

De twee nieuwe sporen zijn op steeds meer plekken zichtbaar
Bij Zwolle zijn we flink aan de slag met het spoor, om ruimte te maken voor meer treinen. Het opstelterrein bij Windesheim wordt vernieuwd en uitgebreid. Tussen Zwolle en de spoorsplitsing bij Herfte verdubbelen we de sporen van twee naar vier. Om ruimte te maken voor de twee extra sporen, bouwen we op het traject nieuwe viaducten over weg en water en vervangen we de oude. Bij Herfte bouwen we een zogenoemde ‘dive-under’, waardoor treinen elkaar vrij kunnen kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen elk een 'eigen' spoor en hoeven ze niet meer op elkaar te wachten. Het werk is in het voorjaar van 2019 in uitvoering gegaan. Hoe staat het er nu voor? Een update in foto’s en tekst.
Gepubliceerd op

Pijpleiding en duurzaamheid

pijpleiding langs het fietspad
Voor de werkzaamheden in Zwolle bij het opstelsterrein (RGS) zijn verschillende vergunningen geregeld, net als afstemming met een reeks van partijen. Daar is veel werk in verzet. Zo hebben we bijvoorbeeld afstemming met de gemeente over de milieuvergunning, met Rijkswaterstaat en het Waterschap over de grondwateronttrekking en -lozing, met Staatsbosbeheer over de pijpleiding die over door hen beheerd grondgebied ligt.
Gepubliceerd op

Verlichting en omgeving

Het opstelterrein in het donker met de lampen aan
Het opstelterrein bij Windesheim (RGS) is sinds mensenheugenis met verlichting uitgerust, hoewel die vaak uit stond. Op het vernieuwde opstelterrein parkeren vervoerders treinen en maken ze schoon of plegen licht onderhoud. Nu we het terrein vernieuwen, verduurzamen we ook de verlichting.
Gepubliceerd op