Zwolle - Kampen

Tussen Zwolle en Kampen zijn elektrische treinen gaan rijden. Daarvoor legden we bovenleiding aan. Ook bouwden we een nieuw tussenstation met een tunnel onder het spoor, kreeg station Kampen een spoorplein en vernieuwden we het spoor op het hele traject.

Spoor klaar gemaakt voor elektrische treinen

Tot december 2017 reden de treinen tussen Zwolle en Kampen op diesel. Om elektrische treinen te kunnen laten rijden zorgden we voor:
• de aanleg van zo’n 200 bovenleidingmasten;
• technische ruimten voor energievoorziening voor het spoor;
• kabels naar deze gebouwen.

Station Kampen

Op station Kampen legden we een “spoorplein” aan. Dit plein is voorzien van bankjes met uitzicht op de IJssel en de Hanzestad Kampen, aan de overkant van de rivier. Daarvoor verlengden we het perron en maakten het breder. Ook kwam het perron iets verder van de woningen af te liggen. Daarnaast verwijderden we de overbodige sporen op het oude rangeerterrein.

Station Zwolle Stadshagen

In de Zwolse wijk Stadshagen bouwden we een nieuw tussenstation: Zwolle Stadshagen.
Ook legden we hier een tunnel onder het spoor aan, bij de Belvédèrelaan.

Nieuw spoor

Behalve het spoor klaarmaken voor elektrische treinen, kreeg het traject tussen Zwolle en Kampen nieuwe spoorstaven, wissels, bielzen en spoorgrind. In Zwolle verhoogden we daarnaast de spoorbrug over de Blaloweg. Hiermee is de kans op aanrijdingen door vrachtwagens kleiner geworden.

Nieuwsberichten

In de nieuwsberichten hieronder  vindt u chronologisch de nieuwsberichten over het project Kamperlijn en station Zwolle Stadshagen.

Nieuws

Station Zwolle Stadshagen geopend

Uitdeelactie vanwege de ingebruikname van station Stadshagen op 16 december 2019
Emile Broersma (Directeur Rail & Operations Support Keolis), Dorothé Wennekendonk (regiodirecteur ProRail), Bert Boerman (gedeputeerde provincie Overijssel), Albert Holtland (wethouder gemeente Kampen) en William Dogger (wethouder gemeente Zwolle)
Vanaf zondag 15 december kunnen reizigers gebruik maken van station Zwolle Stadshagen. Na de succesvolle proef afgelopen zomer werd besloten om het station met ingang van de landelijke nieuwe dienstregeling in gebruik te nemen. Om bij dit moment stil te staan deelden de betrokken bestuurders maandagochtend 16 december koffie en ‘spoorkoekjes’ uit aan de reizigers.
Gepubliceerd op

Station Zwolle Stadshagen opent 15 december

De trein van Keolis op de Kamperlijn stopt vanaf 15 december ook op station Zwolle Stadshagen.
De trein van Keolis op de Kamperlijn stopt vanaf 15 december ook op station Zwolle Stadshagen.
Provincie Overijssel besluit station Zwolle Stadshagen per 15 december te openen. ‘We zijn als ProRail ontzettend blij dat het nu echt zover is. Samen met vervoerder Keolis en de provincie werken we hier hard voor. Heel fijn als het dan ook lukt! Vanaf de nieuwe dienstregeling kunnen reizigers met de trein van en naar Stadshagen komen,' zegt regiodirecteur Dorothé Wennekendonk.
Gepubliceerd op

Station Zwolle Stadshagen vanaf zondag 15 december 2019 open

De trein van Keolis op de Kamperlijn stopt vanaf 15 december ook op station Zwolle Stadshagen.
De trein van Keolis op de Kamperlijn stopt vanaf 15 december ook op station Zwolle Stadshagen.
Reizigers kunnen vanaf de nieuwe landelijke treindienstregeling, die vanaf zondag 15 december 2019 in gaat, ook in- en uitstappen op station Zwolle Stadshagen. Uit de proefritten die in juni zijn uitgevoerd op de Kamperlijn blijkt dat met maatregelen in de bediening van de trein een veilige en betrouwbare dienstregeling met een snelheid van 100 km per uur mogelijk is. Alle overstappen in Zwolle, behalve zoals eerder aangegeven de overstap in de richting van Lelystad en Den Haag, blijven behouden. De provincie Overijssel heeft daarom, na overleg met Keolis Nederland, ProRail en de gemeenten Zwolle en Kampen, besloten om station Zwolle Stadshagen vanaf 15 december definitief in de dienstregeling op te nemen.
Gepubliceerd op

Fasering

2017

  • januari: start werkzaamheden
  • 10 dagen tussen maandag 20 februari en vrijdag 10 maart: intrillen van damwanden aan de noordzijde van het spoor (Stadshagen) 
  • tussen 5 juni en 28 augustus: bussen in plaats van treinen (buitendienststelling van het spoor) 
  • 2e halfjaar: testritten
  • december: gereed

Contact