ProRail Circular Design Challenge

Op de dag van de duurzaamheid, 10 oktober 2018, kondigde ProRail de Rail Circulair design Challenge aan, met als doel een nuttig tweede leven te vinden voor oude spoormaterialen. Zo’n 70 creatievelingen schreven zich in om een nieuw, circulair product te ontwikkelen. Daarvan hebben er 39 een voorstel ingezonden, waaruit uiteindelijk drie ontwerpers zijn genomineerd. Omdat de jury niet kon kiezen tussen de drie genomineerde ontwerpen besloot ze hen alle drie te belonen. De geldprijs van 7000 euro geeft de drie winnaars de kans om een prototype te ontwikkelen van hun ontwerp.

De Spoorloper

Het Nederlandse landschap wordt doorkruist door rivieren, kanalen en sloten. Het geeft vorm aan onze omgeving maar zorgt ook voor barrières. Het idee van architect Leonie Welling is om spoormateriaal, een ander typische onderdeel van het Nederlandse landschap, in te zetten als voetgangersbruggen bij wandelpaden. Zo wordt infrastructuur voor treinen, infrastructuur voor wandelaars. De spoorstaven, worden ingezet voor de draagconstructie van de brug, de houten dwarsliggers dienen als brugdek en de ook voor de verbindingen worden spoorse materialen gebruikt zoals rug- en klemplaten, veren en bouten. De Spoorloper is zo een circulaire brug die niet alleen heel duurzaam is maar een duurzaamheid zichtbaar maakt in onze natuurlijke omgeving.  

SPAILS

Industrieel ontwerper Rutger Dankelman heeft een serie speeltoestellen ontworpen op basis van spoorrails en andere spoorse materialen zoals dwarsliggers. Het doel van Rutger is om mensen elkaar te laten ontmoeten en om kinderen te laten spelen. De eenvoudige vormen van de speeltoestellen nodigen uit tot verkennen en buitenspelen. De circulaire speeltoestellen zijn met, relatief weinig bewerkingen in elkaar te zetten. Daarnaast kunnen er, naar behoefte, ook andere speeltoestellen of bankjes ontworpen worden. SPAILS biedt niet alleen duurzame speeltoestellen maar ook een ontmoetingsplek voor grote en kleine mensen.

No Waste Simplex

Een modulaire, circulaire vloer gemaakt van natuurlijke materialen dat is in de kern de vloer van Milou ter Horst van het Groene Kabinet. Voor de vloer wordt gebruik gemaakt van eikenhout afkomstig uit oude dwarsliggers. Van het hout worden tegels gemaakt met een kop en staart  die zwevend gelegd kunnen worden. Ook kan de vloer weer uit elkaar gehaald kan worden en op andere plek weer worden geplaatst. Dit levert een prachtige eikenhoutenvloer op die, door demogelijkheid de vloer geheel her te gebruiken, buitengewoon duurzaam is.

Mini-tentoonstelling

Vanaf 29 mei is op Utrecht Centraal in twee vitrines een mini-tentoonstelling te zien over de inzendingen van de winnaars.

Duurzaamheid

Wil je meer weten over duurzaamheid en wat wij op dat gebied doen? We hebben het op een rijtje gezet.