De reis van Eva

ProRailer Eva is met 35 young professionals op een zeilboot onderweg naar de VN-klimaattop, de COP25, in Chili. Tijdens de reis geven zij vorm aan hun visie op duurzame mobiliteit. Volg hier haar avontuur!

Zeilen naar de Climate Change Conference

Sail to the COP is een initiatief van vier jonge veranderaars om aandacht te vragen voor een klimaatbestendige toekomst van transport. En dat onderwerp spreekt Eva aan. Haar werkzaamheden bij ProRail - als green innovator - liggen namelijk op het snijvlak van innovatie en duurzaamheid. Eva: "Ik houd mij vooral bezig met materialen, de harde kant. Maar ook de zachte kant vind ik interessant. Waarom doen mensen wat ze doen? Hoe krijgen we meer mensen in de trein? Daar zit een stukje gedragsverandering bij."

Denktank

Over dit soort zaken buigen de opvarenden zich tijdens de ongeveer zeven weken durende reis. Een zeilschip als denktank. Ze storten zich op verschillende casussen, formuleren een visie en stellen een maatregelenpakket op. In Santiago wordt dit tijdens de klimaattop aangeboden aan internationale hoogwaardigheidsbekleders. Bij terugkomst krijgt ook staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat een kopie.

ProRail doet mee

"De reden dat ProRail mee doet aan Sail to the COP is omdat de deelnemers gaan werken aan mogelijkheden voor duurzame mobiliteit", zegt Reinout Wissenburg, strategisch manager duurzaamheid. "Het thema van de klimaattop sluit aan bij onze duurzaamheidsambities, waarvan één van de pijlers mobiliteit is: meer mensen in staat stellen om de trein te nemen in plaats van het vliegtuig of een auto."

Omdat de uitstoot van met name vliegen een serieus obstakel vormt voor de klimaatdoelen, wordt van de deelnemers gevraagd na te denken over wat er concreet nodig is om mobiliteit te verduurzamen. "Ook vragen we hen hoe wij een succesvol aanbod van internationale treinreizen tot stand kunnen brengen, wetende dat de trein het klimaatvriendelijke alternatief is voor continentaal vliegen."

Reisdagboek

Eva stopt onderweg in minstens vier havens om vers water en eten aan boord te halen en even de benen te strekken. De stops zijn in Casablanca (Marokko), Tenerife (Canarische Eilanden), Cabo Verde (Kaapverdië) en Belém (Brazilië).

Alternatieve top en route

De organisatie van de COP25 besloot eind oktober dat de klimaatconferentie niet in Chili gehouden kan worden vanwege onrust in het land. Er wordt gezocht naar een alternatieve locatie. Zeilboot de Regina Maris is nu onderweg naar Belém. Daar besluit de organisatie van Sail to the COP hoe de reis verder zal verlopen.

Eva schrijft onderweg columns die op deze pagina en social media worden gedeeld.

Instagram Eva naar de COP

De toekomst van reizen

Sail to the COP