Eva's column #1: Sail out

Amsterdam, 2 oktober 2019. De tijd is voorbij gevlogen! Het is zo ver, we gaan echt vertrekken. De komende 7/8 weken zal ik me bezig houden met het onderwerp duurzame mobiliteit tijdens de zeilende Sail to the COP denktank op een prachtige driemaster schoener, de Regina Maris. Dit initiatief vraagt op een unieke manier aandacht voor de uitdagingen op het gebied van reizen, momenteel nog een van de grootste barrières in het bereiken van de gestelde klimaatdoelen.

Sail to the COP is voor mij de manier om op een duurzame wijze bij de klimaattop in Chili te komen om dit onderwerp te adresseren, en tegelijkertijd is de tijd onderweg (ook al is die veel langer dan wanneer ik zou vliegen) alles behalve verloren tijd! Het is juist extra waardevolle tijd met deze bijzondere groep mensen. De afgelopen weken heeft de groep zich goed ingelezen en zijn er veel artikelen verzameld voor de reader die mee gaat aan boord. Ongetwijfeld zullen we onderweg vragen tegen komen waar we nieuwe informatie voor nodig hebben. Deze zullen we verzamelen en op de momenten dat we aan land gaan uitzetten in ons netwerk. Graag schakel ik ook jullie hulp in, dit zal ik via mijn volgende columns doen. 

Ik hoop met Sail to the COP duurzame mobiliteit een podium te geven en samen met andere veranderaars en game changers na te denken over wat de kansen zijn, waar de uitdagingen liggen en hoe we kunnen bouwen aan een nieuw verhaal. Een positief verhaal over innovatie, baankansen, schone lucht en stillere straten. Dat is het verhaal dat ons nu energie kan geven en ons verder kan helpen!

Mensen kunnen hun blik op de wereld veranderen. Dan moeten we elkaar alleen wel een ander verhaal gaan vertellen. Zoals Albert Einstein zei: 'The world as we have created it is a process of our thinking. It cannot be changed without changing our thinking.'

Iedereen is welkom om ons uit te komen zwaaien tijden de sail-out op 2 oktober op de NDSM werf in Amsterdam (Riemsdijkweg 571033RC Amsterdam). Voor de oplettende lezer, dit is een andere locatie dan de eerder gecommuniceerde haven van Scheveningen. Door weersomstandigheden heeft de Regina Maris vertraging opgelopen waardoor een sail-out op 2 oktober in Scheveningen niet haalbaar is. Om toch op 2 oktober weg te kunnen varen is besloten te vertrekken vanuit Amsterdam. Ik hoop jullie daar te zien!

De komende tijd zal ik columns plaatsen op ProRail.nl/Eva. Daarnaast ben ik te volgen op Instagram via @sailtothecop_eva en Sail to the COP zelf ook regelmatig updates geven.

Sea ya!

Eva Dijkema

Sail to the COP - This is why we're sailing to the UN Climate Conference in Chile.