Eva's column #10: Belém-Martinique

21 november-29 november: Na een weekje aan land in Belém, Brazilië zijn we door gevaren naar het Franse eiland Martinique. In Belém hebben we heel fijn kunnen werken in een net nieuw geopende co-working ruimte genaamd Canto. Naast de goede koffie, lekkere lunch en wifi was het ook prettig om even in een kantoor te werken wat niet contant in beweging is en waar je niet het gevaar loopt om een golf over je laptop te krijgen.
Zeilen naar Martinique - Sail to the COP
Zeilen naar Martinique - Sail to the COP

De co-working ruimte was echt nog maar net in bedrijf en de officiële opening was toevallig tijdens ons verblijf in Belém, op 19 november. Wij waren met de hele groep uitgenodigd om aanwezig te zijn en ons verhaal te vertellen. Naast sailtothecop waren ook lokale NGO’s en projecten uitgenodigd om een presentatie te geven. Een mooie kans om ideeën uit te wisselen dus! Ik heb deze week vooral gewerkt aan de structuur van het rapport (het rapporteren van zeven weken denktank met 35 mensen is best een hele klus) en het klaar maken van een pamflet met onze belangrijkste ideeën/eisen voor de COP.

Het weekend hebben we in Belém vrij genomen. Belém ligt in de mondig van de amazone en wordt ook wel de amazone-poort genoemd. Met lokale bootjes heb ik enkele tochtjes een stuk het regenwoud in gemaakt wat echt prachtig was en waar ik ook even heerlijk heb kunnen relaxen in een van de vele barretjes aan het water. Een mooie kennismaking met Brazilië!

Zoals jullie al weten gaat mijn collega Thomas Möhring mij fysiek op de COP vervangen, waar ik heel blij mee ben! Gedurende de tijd in Belém hebben Thomas en ik regelmatig contact hierover gehad. Naast Thomas gaan er nog ongeveer 20 anderen ons representeren op de COP. Ons team is dus nu in plaats van 35 wel 57 mensen groot! Gedurende onze reis van Belém naar Martinique hebben we een plan bedacht om het meeste uit deze situatie te halen en hebben we zo veel mogelijk dingen voorbereid voor onze nieuwe collega’s.

Wij zullen hier vanaf de start van de COP elke dag om 03:00 lokale tijd opstaan om de dag te kunnen starten met een briefing met het team in Madrid. Het is daar dan 08:00.Vanaf dat moment zal er altijd een team van 10 mensen paraat staan om media content te maken, vragen te beantwoorden, te reageren op social media, mee te denken met onze mensen op de COP en te werken aan ons eindrapport en website. We doen dit net als we met het zeilen hebben gedaan, in een soort watch systeem (om de 4 uur een nieuw team van 10 mensen). Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan verlopen maar aan de voorbereiding zal het niet liggen!

Qua zeilen hebben we de afgelopen week ons hart ook kunnen ophalen. Met een paar dagen flinke storm hebben we zelfs de zeiljassen weer uit de mottenballen kunnen halen. Het werken was wel een aardige uitdaging als het schip zich zo over de golven begeeft, jezelf de hele tijd in evenwicht houden is behoorlijk vermoeiend. Maar al met al is veel wind wel goed voor de snelheid en zijn we ongeveer een dag eerder aangekomen dan verwacht op Martinique. 

Op naar twee weken knallen hier! Thomas en ik zullen af en toe updates plaatsen op instagram en op deze blog.

Tot snel!

Eva