Eva's column 13: Terugreis

Na een paar weken rondreizen in Colombia ben ik weer terug in Cartagena, klaar voor de terugreis met het vrachtschip. Helaas hoorden we maandag dat het schip behoorlijk vertraagd is en dat ik in plaats van 6 februari nu pas rond 11 februari terug zal zijn.

Ik heb besloten om deze extra dagen te gebruiken om alvast wat werk te doen. Dingen die ik eigenlijk had gepland om te doen zodat ik mij niet zou vervelen op het vrachtschip. Zo ga ik aan de slag met de voorbereidingen voor Rail to the COP26 waarbij het doel is om zo veel mogelijk Europese jongeren en politici uit te dagen om met de trein naar Glasgow te komen. Hopelijk lukt het om vanuit bijvoorbeeld Brussel een speciale klimaattrein te laten rijden naar Glasgow waarin bijvoorbeeld workshops, ontmoetingen, discussies en brainstorms kunnen worden georganiseerd. De ontwikkelingen kun je volgen op RailtotheCOP.com.

International Union of Railways (UIC)

Daarnaast zijn Thomas en ik naar aanleiding van de COP uitgenodigd als sprekers bij een conferentie van de International Union of Railways (UIC) in Brussel. Het thema is: Low carbon mobility: making a modal shift desirable. Hier willen we, naast onze ideeën delen over de barrières voor een modal shift, ook graag met de andere Europese spoorbedrijven het gesprek aan over hoe we er met zijn allen voor kunnen zorgen dat Rail to the COP een succes wordt, en hoe we hiervan kunnen leren voor de langere termijn. Dit evenement staat gepland op 13 februari. Het is dus flink te hopen dat het vrachtschip niet nog meer vertraging oploopt ...

De impact van reizen

Ik heb de afgelopen weken prachtige dingen gezien in Colombia, maar door mijn verblijf in veel hostels en de gesprekken met andere reizigers doet mij ook weer beseffen hoeveel mensen zich nog niet bewust zijn van de impact van reizen op het klimaat. Ik zou niemand willen verbieden om te vliegen en ik vind het ook bijzonder en belangrijk om andere culturen en omgevingen te ontdekken. Maar ik denk dat we wel veel bewuster met ons reisgedrag kunnen omgaan en dat we ons ook bewuster zouden kunnen zijn van de impact van toerisme, niet alleen op het klimaat maar ook op de natuur en de omgeving.

Het leven op de Regina Maris was ook wel weer een aangename bubbel om bijna drie maanden in door te brengen. Een bubbel van gelijkgestemden, waardoor oplossingen soms heel dichtbij lijken. De afgelopen weken hebben mij wel weer even uit deze bubbel gepopt. Wat ook goed is want daar haal ik alleen maar nog meer motivatie uit om te werken aan spoorinnovaties om de trein het meest aantrekkelijke, duurzame alternatief te maken (in elk geval binnen Europa).

Genoeg zaken om de komende dagen alvast over na te denken dus en hopelijk genoeg om een deel van mijn tijd op het vrachtschip mee te vullen. Als jullie nog andere ideeën hebben voor dingen die ik in die twee weken kan doen: ik sta open voor suggesties!

Rapport

Het rapport dat we op de Regina Maris met de denktank hebben opgesteld, is te bekijken op sailtothecop.com/report en via PDF iconSail to the COP rapport (pdf). Hierin vind je o.a. informatie over: 

 • Denk Tank proces
 • Probleemanalyse
 • Visie en waarden
 • Kansen
 • Onze 16 oplossingen
 • Onze eisen

Ik zal hier bij terugkomst meer over vertellen! 

Eva

Rapport

Lees hier het Sail to the COP-rapport. Daarin vind je onder meer:

 • Denk Tank proces
 • Probleemanalyse
 • Visie en waarden
 • Kansen
 • Onze 16 oplossingen
 • Onze eisen