Eva's column #4: Casablanca - Tenerife

Na een bliksembezoek aan Casablanca, waar we zijn uitgezwaaid door familie en collega’s van onze laatste deelnemer Ayoub (onder het genot van heerlijke Marokkaanse koekjes), hebben we direct weer het ruime sop gekozen richting Tenerife. Casablanca-Tenerife is relatief een korte afstand, dus na drieënhalve dag varen kunnen we alweer aan land. Dit keer gelukkig voor een wat langere periode, een dag of vier.

Direct na vertrek uit Casablanca hebben we een presentatieavond gehad waarop ieder denktank-groepje zijn bevindingen kon presenteren aan de rest. Na heel veel interessante discussies en een vrij diepgaande issue tree was het best lastig om te definiëren wat in onze ogen de belangrijkste drie punten waren om mee te geven aan de volgende groep voor de volgende fase van de denktank.

Uiteindelijk zijn we op de volgende drie punten gekomen. Het zijn nog geen conclusies, slechts richtingen van denken die interesse hebben gewekt:

  • Onze cultuur rondom tijd

Veel mensen ervaren dat ze weinig tijd hebben waardoor vrije tijd heel veel waard is. Veel mensen hebben echt het idee dat ze het dagelijkse leven moeten ontsnappen door zo snel mogelijk, zo ver weg mogelijk te gaan. Daarnaast zijn veel werkgevers vaak niet flexibel met langere periodes vrij of het opsparen van vrije dagen. Dit staat langzaam-reizen, en daarmee het reizen met duurzame alternatieven voor het vliegtuig nu nog vaak in de weg.

  • Data beschikbaarheid

Vergeleken bij het boeken van een vliegticket is het boeken van een trein- of busreis vele malen complexer. Zeker als het niet over een rechtstreekse verbinding gaat of als er meerdere verschillende vormen van transport gebruikt kunnen worden. Het koppelen van data over trein, bus, blabla-car en andere modaliteiten is hierin de sleutel. Echter is dit datalandschap erg versnipperd. Veel bedrijven in de sector hebben hun eigen data niet op orde of zijn niet bereid om dit te delen.

  • De vicieuze cirkel van “vraag en aanbod”

Binnen ons huidige economische systeem betekent het vaak dat als ergens geen “vraag” naar is, er ook weinig “aanbod” is. Dit is de reden dat bijvoorbeeld de nachttrein uit het reislandschap is verdwenen. Echter is het omgekeerde ook waar, waar aanbod is ontstaat ook vraag. En zolang het aanbod er niet is, zal de vraag wellicht ook niet ontstaan. Hoe kunnen we dit doorbreken?

Na Tenerife zullen we verder gaan met deze inzichten. De afgelopen dagen was er wat meer tijd voor visievorming. In kleinere groepjes hebben we onze ideeën over een duurzaam-reizen-Utopia met elkaar gedeeld. Zie de foto's voor een van de resultaten (een stripverhaal).

Daarnaast heb ik gedurende de afgelopen dagen twee keer een workshop design thinking gegeven. Een totaal nieuwe ervaring voor mij om dit op een schip te doen, maar super gaaf om te zien hoe creatief alle mensen aan boord zijn! Een van de uitkomsten van de korte oefening “ontwerp de perfecte ochtend aan boord voor je buurman/buurvrouw” was een prototype van een slaap-buddy voor een van de deelnemers die nogal wat slaapproblemen heeft aan boord (zie foto). Dat belooft wat voor de oplossingsfase van de denktank ;-)

Naast het denktanken en het uitwisselen van ideeën met elkaar is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Zo hebben we gisteren voor het eerst in de oceaan kunnen zwemmen! Een heel raar idee dat er zo’n 2,5 kilometer aan water onder je zit op dat moment. We kijken allemaal uit om een paar dagen aan land te gaan en ook wat van Tenerife te zien. Na Tenerife gaan we door naar de Kaapverdische Eilanden, waar we als alles goed gaat volgend weekend zullen aankomen. Kaapverdië is onze laatste stop voordat we daadwerkelijk de grote oversteek over de oceaan zullen maken die ongeveer twee weken zal duren.

Ik hoop dat ik jullie in Kaapverdië nog een keer kan updaten, maar dat zal liggen aan of ik snel een redelijke wifi verbinding kan vinden. Hopelijk tot dan en anders tot in Brazilië!