Columns van Thomas

Thomas Möhring, beleidsadviseur Duurzaamheid bij ProRail is live bij de COP25 in Madrid aanwezig. Hij schrijft er columns over op LinkedIn en deze pagina.

Column 3: Impressies van de klimaattop

Lees de derde column van Thomas op LinkedIn

Column 2: Vertragen naar Madrid

Lees de tweede column van Thomas op LinkedIn.

Column 1: Rail to the COP

De headline eergisteren op NOS.nl: "Kloof tussen Parijse klimaatdoelen en mondiale uitstoot nog altijd te groot". Die kloof zal de komende drie weken, gedurende de VN Klimaatverandering conferentie in Madrid, veelvuldig in het nieuws zijn. Je zal geen krant open kunnen slaan zonder dat het hier over gaat. Want de zorgen in de wetenschap over deze kloof worden, naarmate we langer wachten met het verminderen van onze CO2-uitstoot, groter en groter. En die kloof is de reden dat ik, namens Sail to the COP aankomend weekend afreis naar Madrid. Om daar te pleiten voor eerlijk en duurzaam reizen. Want alhoewel je door reizen op de meest fantastische uithoeken van deze aardbol komt, je nieuwe mensen leert kennen en andere culturen kan ontdekken, zijn de effecten op ons klimaat niet mals.

Sail to the COP is een initiatief dat als doel heeft om aandacht te vragen voor de toenemende mondiale uitstoot van internationaal transport. Als de groei van de luchtvaart doorzet op de huidige manier dan stoten rond 2050 al deze vliegtuigen alleen meer uit dan wat we wereldwijd maximaal kunnen uitstoten om onder de 1,5 graden Celsius opwarming te blijven (bron).

Cijfers Rail to the COP

Om die reden besloot een club van jonge veranderaars op duurzame wijze naar de klimaatconferentie in Chili te reizen. Met de zeilboot. Om zo te laten zien dat duurzaam reizen mogelijk is, om onderweg na te denken hoe de reisindustrie duurzamer kan worden èn om aandacht te vragen voor de klimaatimpact van reizen.

Doordat de klimaatconferentie in Chili werd afgelast vanwege de onrust in dat land en de zeilboot al onderweg was en niet op tijd terug kan zijn in Madrid, kwam al snel het idee om een andere groep vertegenwoordigers namens Sail to the COP naar Madrid af te laten reizen. En zo reis ik aanstaande zaterdag per trein, via Parijs en Barcelona, af naar Madrid. Namens collega Eva Dijkema die eigenlijk bij de klimaatconferentie zou zijn, maar tijdens de conferentie op een schip aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zit. Mijn reis zal zo'n 15 uur duren. Goed te doen. Zeker als je het vergelijkt met sommige anderen die 24 uur of langer per bus en/of trein naar Madrid afreizen uit alle hoeken en gaten van Europa. Van Sail to the COP naar Rail to the COP.

Rail to the COP
Maar wat gaan we daar dan doen? Hoe kunnen wij daar het verschil maken? Nou, tijdens de weken op zee hebben de Sail to the COP-deelnemers nagedacht hoe de reisindustrie duurzamer en eerlijker kan. Die bevindingen zullen wij tijdens een aantal events op de COP presenteren. En doordat de Sail to the COP'ers tijdens de conferentie aangemeerd zijn in Martinique kunnen zij middels live-videoverbindingen meekijken, praten en denken. Zo kunnen we hun input vanaf de andere kant van de Atlantische Oceaan meenemen. En bij zo veel mogelijk deelnemers aan de COP onder de aandacht brengen. Zodat het ontbreken van de luchtvaart in de klimaatafspraken onderwerp van gesprek wordt. Zodat we nu in actie komen om ook de luchtvaart te verduurzamen en niet pas over een aantal jaar. Zodat we daar met meerdere landen eerlijke afspraken over maken. Over belastingen. Op vliegtickets en op kerosine.

Als er een thema van de afgelopen jaren is, waar je kan zien dat één individu wel degelijk een onderwerp op de agenda kan zetten, dan is het wel klimaatverandering. Denk je aan klimaatveranderingen en de jongere generatie, dan denk je aan Greta Thunberg. Hoe mooi als meer en meer individuen in actie komen. Ik heb de afgelopen week in de contacten met de andere Sail to the COP-deelnemers al mogen ervaren hoeveel ambitie en passie er is en hoeveel urgentie en noodzaak bij de vertegenwoordigers die naar Madrid gaan. En ik zie dat ook om mij heen bij meer en meer mensen. Ik merk het ook binnen ProRail. De urgentie wordt bij een steeds bredere groep mensen gevoeld. Het is nu tijd om dat om te zetten in actie.

Op dus naar de COP. Op naar een eerlijke en duurzame reisindustrie. Op naar een duurzame wereld. De urgentie is groter dan ooit, zo gaf ook de baas van UNEP (het milieuprogramma van de Verenigde Naties) gisteren aan bij het presenteren van het jaarlijkse rapport over het gat tussen de doelen uit het Parijs-akkoord en de voortgang en prognoses op die doelen:

"Dit laat zien dat landen eenvoudigweg niet kunnen wachten tot het einde van 2020, wanneer nieuwe klimaatbeloftes moeten worden gedaan. Zij, en elke stad, regio, bedrijf en individu, moeten nu handelen."

Ik handel door te pleiten voor eerlijk en duurzaam reizen tijdens de klimaatconferentie in Madrid, door mij dag in dag uit in te zetten voor een duurzamer spoor in Nederland bij ProRail. De oproep van de UNEP is er één voor iedereen. Elk land, elke stad, regio, bedrijf èn individu, moet nu handelen. Doe je mee?

Thomas

Reageren op dit bericht kan op LinkedIn

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Hi! Ik ben Thomas Möhring, beleidsadviseur Duurzaamheid bij ProRail en dus een collega van Eva. Ik zal live bij de COP25 aanwezig zijn in Madrid, terwijl Eva de COP verslaat vanaf Martinique. Komende dagen ga je nog veel van ons horen via dit account en prorail.nl/eva. Daar vind je ook mijn eerste column! Zaterdag vertrek ik per trein naar Madrid. Die mooie reis duurt 15 uur. Eerst naar Parijs en dan overstappen in Barcelona. We roepen alle deelnemers van de klimaattop op om met de trein te reizen. #railtothecop #cop25 #conferenceoftheparties #klimaattop #madrid #cop25madrid #werkenbijprorail #spoor #trein #duurzaamheid #treinreis #internationaletreinreis #prorail @werkenbijprorail @sailtothecop @mohringthomas @prorail

Een bericht gedeeld door Sail to the COP Eva Dijkema (@sailtothecop_eva) op