Aangifte tegen spoorboomduikers

Nieuws

15 oktober 2015

ProRail heeft aangifte gedaan tegen een groep jongeren die onder gesloten spoorbomen door is gedoken en het spoor is overgestoken. Een jongen is hierbij door een trein geraakt. ProRail accepteert dit gedrag niet en wil hiermee een duidelijk signaal afgeven. De jongeren brengen namelijk niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook anderen zoals treinreizigers. Bovendien plegen ze een strafbaar feit.

Wat gebeurde er?

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 september wilde een groep jongeren een trein halen die net aankwam op station Diemen. De spoorbomen van de beveiligde overweg waren gesloten en de jongeren doken onder de gesloten spoorbomen door. Een van de jongens struikelt en komt op het spoor terecht. Ternauwernood brengt hij zichzelf in veiligheid, maar wordt wel geraakt door de trein. De jongeman raakt licht gewond.

Levensgevaarlijk

ProRail vindt het vreselijk dat het ongeval gebeurd is. Het is een traumatische ervaring voor alle betrokkenen geweest, ook voor de machinist. Helaas zien we nog te vaak dat mensen met haast toch nog even onder de gesloten spoorbomen duiken. Niet doen: het is levensgevaarlijk. Het is je leven niet waard. Je wint het niet van een trein.

749 bekeuringen

In totaal zijn er in Nederland ruim 2600 overwegen. In 2014 waren er 23 aanrijdingen op overwegen, waarvan zeven met dodelijke afloop. ProRail schreef in 2014 in totaal 749 bekeuringen uit bij overwegen. Dat zijn er bijna twee per dag en waarschijnlijk een topje van de ijsberg. Regelmatig voeren we campagnes om mensen bewust te maken. In dit filmpje leggen we uit wat de regels zijn bij overwegen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers