Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Brugpiep niet onder die bomen door

Nieuws

24 augustus 2015

Spannend hoor, voor het eerst naar de brugklas. Een nieuwe school, een nieuwe klas en ook een nieuwe fietsroute. Met een beetje pech vind je dan ook nog een overweg op je pad. Misschien wel voor het eerst van je leven dat je er zelf over heen moet.

Brugpiepers moeten het laatste deel van hun bijnaam bij overwegen geen eer aan doen. Daarom geven we nog even de belangrijkste regels mee die gelden op overwegen:

- Stop voor een overweg als de lichten gaan knipperen

- Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen

- Verlaat de overweg zodra de bellen gaan rinkelen

- Op een aantal overwegen in het land zijn er geen bellen die rinkelen of spoorbomen die dicht kunnen. Kijk daar extra uit.

Overweg

Overwegen worden steeds vaker vervangen door hun veilige opvolger: de onderdoorgang. Vooral in grote steden kun je uren rondfietsen zonder een overweg tegen te komen. Maar er zijn ook genoeg gebieden waar wel overwegen zijn en dan moet je alert zijn. In totaal zijn er in Nederland ruim 2600 overwegen. In 2014 waren er 23 aanrijdingen op overwegen, waarvan 7 met dodelijke afloop. Nu het nieuwe schooljaar weer begint, is er voor ProRail reden te meer om aan het begin van het schooljaar extra aandacht te vragen voor de risico’s van het spoor.

Pazzup!

Kinderen die in de buurt van een spoor spelen, scholieren die nog even snel tussen gesloten spoorbomen door zigzaggen, jongens die voor de lol een steen op een spoor leggen... Allemaal voorbeelden van gevaarlijk gedrag langs het spoor. ProRail vindt het belangrijk om scholieren te informeren over veiligheid rond het spoor. Daarom ontwikkelden we PazzUp, een lespakket gericht op kinderen en jongeren. Centraal in deze campagne staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden. Gastdocenten van ProRail bezoeken regelmatig scholen om voorlichting te geven. In 2014 zijn er zijn op 33 scholen 167 gastlessen gegeven, voor 3.567 leerlingen. In 2014 hebben 54 basisscholen het lespakket PazzUp Junior besteld voor 6.075 leerlingen. Daarnaast vroegen 30 middelbare scholen voor 3.420 leerlingen het lespakket Pazzup aan.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers