Dagje goederen in het Rotterdams havengebied voor winnaars Eureka!Cup

Nieuws

21 juni 2016

De leerlingen van klas 3a2 (atheneum) van het Wartburg college uit Rotterdam werden door ProRail getrakteerd op een dag spoorgoederenvervoer in het Rotterdamse havengebied. Dit was te danken aan zes slimme meiden die onlangs de Eureka!Cup op hun naam schreven met hun innovatieve idee voor een veilige en praktische gelijkvloerse spoorwegovergang. ProRail nam als prijs de hele klas mee naar het emplacement Kijfhoek en het havengebied rondom de Maasvlakte.

Kijfhoek

Nadat de leerlingen waren opgehaald bij hun school in Rotterdam Zuid ging de reis eerst naar emplacement Kijfhoek te Zwijndrecht. Hier worden de goederentreinen samengesteld. Dit gebeurt volgens het proces van heuvelen. Een wagon wordt op een heuvel gereden. Daar wordt de wagon los gekoppeld (in jargon ‘geknuppeld’) en rolt van de heuvel via wissels en remmen naar het juiste spoor. De winnaressen mochten daar ook een kijkje nemen bij de verkeersleiding, terwijl hun klasgenoten allerlei vragen over het spoor beantwoordden via petje-op-petje-af.

Maasvlakte

Na de rondleiding op Kijfhoek ging de klas naar informatiecentrum Futureland op de Maasvlakte, waar ze onder andere konden ervaren hoe lastig het is om een container op een schip te laden. Daarna volgde een rondvaart door het havengebied. Ondertussen was er uitleg over het ontstaan van het gebied en het indrukwekkende laad- en losproces. Ook was er natuurlijk aandacht voor het overslaan van goederen van schip naar trein. In de loop van de middag werden de leerlingen weer bij hun school afgezet. “Een zeer leuke dag. Je hebt geen idee van wat er allemaal bij komt kijken om een goederentrein te laten rijden. Indrukwekkend om te zien”, aldus één van de leerlingen.

De Eureka!Cup

De Eureka!Cup is een ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van HAVO-VWO en voor VMBO 1e en 2e jaars. Samen met bedrijven worden er ontwerpopdrachten ontwikkeld die enerzijds zo realistisch mogelijk zijn (het bedrijf is hier zelf ook mee bezig) en anderzijds aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Met de Eureka!Cup gaan jongeren aan de slag met een realistisch en technologisch ontwerpvraagstuk en bedenken ze innovatieve oplossingen voor hun opdrachtgever. Het Wartburg college uit Rotterdam was –net als vorig jaar- de winnaar.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers