Den Bosch telt af tot het uur U

In Den Bosch is het aftellen gestart. Nog precies tien dagen en dan begint de grootschalige vernieuwing van het spoor aan de zuidkant van het station. Tussen de perrons en het Drongelens kanaal wordt echt alles vernieuwd en wordt het spoor opnieuw ingericht. Dat doen we om de doorstroming te verbeteren en te zorgen dat er in de toekomst meer treinen van en naar Den Bosch kunnen rijden. De enorme operatie start op donderdag 27 maart om precies 19:00 uur en heeft grote gevolgen voor het treinverkeer.
Luchtfoto Den Bosch

Slopen

Na de voorbereidende werkzaamheden wordt in het eerste weekend werkelijk alles verwijderd; bovenleiding, wissels, sporen, dwarsliggers, seinen, kabels en spoorgrind gaan er allemaal uit. Zo wordt bijvoorbeeld 6,5 miljoen kilo aan zand en stenen afgegraven. Wat uiteindelijk overblijft is een grote kale zandvlakte.

Bouwen

Nadat het oude spoor is verwijderd, gaan de spoorbouwers - in totaal ongeveer 2000 man - aan de slag. Vierentwintig uur per dag wordt er doorgewerkt om het spoor weer op te bouwen. Logistiek een enorme uitdaging. Om het in goede banen te leiden is er bijna een jaar gewerkt aan een draaiboek. Vooral het aanbrengen van de bovenleiding is een ingewikkelde klus waarbij specialisten uit het hele land worden ingezet.

Resultaat: betere inrichting

Als het werk erop zit heeft Den Bosch een volledig nieuw spoor dat klaar is voor de toekomst. Dankzij een betere inrichting en minder wissels, is er minder kans op storingen en kunnen treinen met een hogere snelheid het station binnen rijden. Dit betekent dat er in de toekomst meer treinen van en naar Den Bosch kunnen rijden.

Gevolgen voor het treinverkeer

De gevolgen voor het treinverkeer zijn wel heel ingrijpend. Van de 21 dagen, is er 18 dagen lang geen treinverkeer mogelijk aan de zuidkant van het station. NS zet bussen in. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten afhankelijk van het moment waarop u reist. Een uitgebreid overzicht van de gevolgen vind je in de reisplanner van NS.

Gepubliceerd op