Dit weekend: 'stopmachine' in actie

Komend weekend werkt ProRail op tal van plaatsen aan het spoor. Onderhoud en vernieuwing van het spoor is belangrijk voor een veilig en betrouwbaar spoornetwerk. Zo leggen we dit weekend onder andere het spoor tussen Eindhoven en Best stabieler. Hierbij wordt een stopmachine ingezet. Maar wat doet een stopmachine precies?

Hoe een stopmachine werkt

'Stoppen' voor meer comfort

Net als een bed, moet ook het spoor af en toe worden opgeschud. Dit gebeurt met stopmachines. Een stopmachine is een werktrein die over het spoor rijdt. Deze tilt het spoor een klein stukje op en dringt vervolgens met grote ijzeren staven in de stenen berg onder het spoor (de ballast). Door het trillen van deze ijzeren staven worden de stenen onder het spoor opgeschud en daarmee krijg je weer een nette 'ligging' van het spoor. Door dit regelmatig te doen zorgen we ervoor dat het spoor betrouwbaarder is en bieden we meer comfort.

Gevolgen voor je treinreis?

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren voor zowel reizigers als de werkploegen, is er op zaterdag tot 17.00 uur geen treinverkeer tussen Eindhoven en Best. Ook op andere plekken in Nederland wordt er komend weekend aan het spoor gewerkt. Wat de gevolgen zijn voor je reis kun je zien op www.ns.nl.

Gepubliceerd op