Dubbel feest voor station Arnhem

Nieuws

19 november 2015

Nog niet eens echt geopend, maar wel al in de prijzen vallen. Hoera! OV terminal Arnhem heeft de Betonprijs 2015 in de wacht gesleept. We hopen dat het een eerste in een lange rij van prijzen. Het feest vanavond kan wat ons betreft nu al niet meer stuk!

Station Arnhem heeft de betonprijs 2015 gewonnen in de categorie Utiliteitsbouw. Een prachtige opsteker voor alle partijen die bij de bouw van het station betrokken waren. Aannemers, ProRail, vervoerders, gemeente Arnhem: we droegen allemaal ons steentje bij. Naast Arnhem won station Delft met de Willem van Oranjetunnel de Betonprijs 2015 in de categorie uitvoering.

Het oordeel van de jury

“Het ontwerp voor Arnhem heeft een lange weg doorgemaakt. De bijzondere constructie vroeg een aanpassing van de oorspronkelijke opzet en voorkeur. Hierdoor is de basisconstructie weliswaar in staal uitgevoerd, maar het dak in betonelementen en dit maakt het een bijzonder project. “, aldus de jury. De toepassing van vervormbare mallen maakte het mogelijk om juist in beton de complexe vorm te bekleden en het gebruik van beton als bekledingsmateriaal en als zichtelement waardeert de jury.

Trots

ProRail is als opdrachtgever van het station bijzonder trots de prijs te hebben gewonnen. President directeur Pier Eringa: "Ik wil graag alle mensen feliciteren die de afgelopen jaren zo hard hard gewerkt hebben aan dit bijzondere gebouw, dat bijna onmogelijk leek om te bouwen. Voor mij bevestigt deze prijs opnieuw dat we erin geslaagd zijn een heel uniek stationsgebouw neer te zetten met een ontwerp van internationale faam. Ik verheug me erop dit vanmiddag samen met de staatssecretaris, de president directeur van NS, de commissaris van de Koning van de provincie Gelderland en de burgemeester van Arnhem te mogen openen."

Opening

De openingsbijeenkomst start vanmiddag om 17:00 uur. Om 18:30 uur vindt de officiële openingshandeling plaats door Sharon Dijksma (staatssecretaris van infrastructuur en milieu), wethouder Gerrie Elfrink (gemeente Arnhem), gedeputeerde Conny Bieze (provincie Gelderland), Roger van Boxtel (NS) en Pier Eringa (ProRail). Daarmee komt een einde aan 19 jaar hard werken om het nieuwe station van de grond te krijgen. Arnhem heeft vanaf nu een ov-terminal met een capaciteit tot 110.000 reizigers per dag, waarbij de verschillende vervoersstromen samenkomen. Daarmee is Arnhem het grootste station van oost Nederland. Voor de bouw van het station hebben verschillende partijen de afgelopen jaren intensief samengewerkt: ProRail, NS, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Gemeente Arnhem, architectenbureau UNStudio en bouwcombinatie Ballast Nedam – BAM.

Meer stations, nog meer prijzen?

Reizigers plukken steeds meer de vruchten van onze grote vernieuwingsslag op de grote stations. Het wachten wordt beloond. Rotterdam, Delft, Arnhem en daarna openen we vernieuwd Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Er belooft nog wat aan te komen door het hele land. We hopen dus op nog meer prijzen…

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers