Een ballon en een tunnel...

Het spoor heeft de afgelopen week weer goed gescoord: 92% van de treinen reed op tijd en slechts 1,3% van de treinen viel uit. Toch was er één opvallende verstoring bij station Schiphol. Een onschuldige 'Hello Kitty-ballon' zorgde ervoor dat er een paar uur lang geen treinen konden rijden door de Schipholtunnel.
Ballonnen
Ballonnen

Welkom thuis! 

Een aluminium 'Hello Kitty-ballon' is dit weekend vanaf het perron van Schiphol de tunnel in gevlogen en tegen de bovenleiding gekomen. Door de spanning op de bovenleiding heeft de ballon kortsluiting veroorzaakt en is er rookontwikkeling ontstaan. Hoe een warm ontvangst, met ballon en al, dan toch tot een vervelende situatie kan leiden. Dit is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt: 9 juni heeft een andere ballon hetzelfde probleem veroorzaakt.

Wat gebeurt er bij een brandmelding?

Op het moment dat een machinist rook signaleert - wat ook in dit geval zo was - komt de brandweer direct in actie en mogen er geen treinen meer door de tunnel rijden. We begrijpen dat dit hinderlijke gevolgen heeft voor reizigers, maar we nemen geen enkel risico als het gaat om hun veiligheid. Zeker in een tunnel van bijna zes kilometer lang, met veel en volle treinen die op hoge snelheid rijden. Zodra vastgesteld wordt dat de kust weer veilig is, stellen we samen met NS alles in het werk om de sporen weer zo snel mogelijk in dienst te brengen.

Gepubliceerd op