Fotoblog: station Arnhem nadert voltooiing

Nieuws

15 september 2015

Station Arnhem is bijna klaar. De opening staat gepland op 19 november. In deze blog een serie foto's die we vorige week namen. Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de afwerking. Zoals het plaatsen van de verlichting, de plafonds en andere apparatuur en installaties. Vanzelfsprekend zullen we jullie tot de opening op de hoogte houden van de laatste vorderingen.

Wat zie je zoal?

Het gebouw naar een ontwerp van Ben van Berkel van UNStudio kent talloze kunststukjes. Lees daarvoor ook onze eerdere verhalen. Toen waren ze echter alleen nog in de computer te zien als 3d-bouwtekeningen. Nu kunnen we alvast een tipje van de sluier oplichten hoe ze uiteindelijk zijn geworden.

Pilaar

Op de eerste foto is de naar boven kronkelende 'fronttwist' duidelijk zichtbaar. Deze stalen pilaar start op een betonnen voet en gaat geheel op in het schaaldak. Bovenop dat schaaldak, buiten het zicht van deze foto, liggen 1100 dubbelgekromde betonnen platen. Als ProRail vroegen we de aannemer met ideeen te komen om het uiterst complexe gebouw, dat oorspronkelijk hoofdzakelijk van beton zou worden, gebouwd te krijgen binnen budget. Het gebruik van staal door de bouwcombinatie Ballast Nedam/BAM is een belangrijke keuze daarin geweest. Het dak is nu 'nog maar' 10 procent van het oorspronkelijke gewicht als het geheel in beton zou zijn uitgevoerd.

Kantoor

Op de tweede foto is een grote glaspartij zichtbaar aan de linkerzijde. Het biedt van bovenaf een inkijkje in het busstation voor streekbussen. Ook is daar een nieuw kantoorpand gesitueerd, K5 geheten. Het geheel wordt onder andere gedragen door de 'flip'. Een betonnen pilaar die vanuit de parkeergarage omhoog komt. In de flip zit dan ook een ingang naar de parkeergarage.

Plafond

Op diverse foto's is ook het houten plafond van Oregon Pine hout te zien. Dit plafond komt op het hele station terug, zoals ook in de passerelle en de reizigerstunnel. Verder is het balkon zichtbaar waarbij zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde een route is voor reizigers.

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers