Gefeliciteerd VolkerRail!

Nieuws

12 mei 2016

ProRail feliciteert spooraannemer VolkerRail met het binnenhalen van twee contracten voor het dagelijkse spooronderhoud. VolkerRail gaat vanaf 1 oktober 2016 het dagelijkse spooronderhoud verzorgen rond Rotterdam en in de kop van Noord Holland. Het zijn onderhoudscontracten die in concurrentie zijn aanbesteed via de nieuwe Prestatie Gericht Onderhoud methode (PGO).

De gunning wordt binnenkort gepubliceerd op Tendernet. Tenderned is het aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid.

VolkerRail is één van de 4 erkende spooraannemers die mee mag dingen naar onderhoudscontracten op het spoor. ProRail kijkt uit naar de samenwerking om het spoor in Nederland blijvend te verbeteren. VolkerRail was al de onderhoudsaannemer in een van deze twee gebieden.

Transitie

In Nederland ligt ruim 7.000 km spoor. Dit spoor moet betrouwbaar en in goede conditie blijven voor reizigers en vervoerders. ProRail maakt op dit moment de transitie naar prestatiegericht onderhoud (PGO). In de nieuwe contracten wordt niet langer de inspanning voorgeschreven, maar de verlangde prestatie. Deze transitie doen we in samenwerking met de spooraannemers. De resultaten van de gebieden waar we al op de PGO wijze werken, zijn goed. Er is een dalende trend in het aantal technische storingen.

Prestatiegericht onderhoud

Het Nederlandse spooronderhoud is verdeeld in verschillende gebieden. Elk met een afzonderlijk contract. Vroeger werden deze contracten onderhands gegund aan spooraannemers.

In concurrentie

Op termijn willen we alle onderhoudsgebieden in concurrentie aanbesteden volgens de PGO methode. In elf van de twintig toekomstige onderhoudsgebiedenwerken we al met PGO. De nieuwe onderhoudsgebieden komen nu stuk voor stuk op de markt via een aanbesteding in concurrentie voor onze erkende spooraannemers. Deze grote omslag is noodzakelijk voor ons om te kunnen voldoen aan Europese regelgeving en blijvend de prestaties van het spoor te verbeteren.

Aanbesteding drie onderhoudsgebieden

In augustus zijn we de aanbesteding van drie onderhoudsgebieden gestart. Het gaat om onderhoudsgebieden rond Rotterdam, de kop van Noord Holland en een gebied in Brabant en Limburg. De aanbesteding is vorig jaar enkele maanden stilgelegd vanwege een kort geding. De rechter heeft bevestigd dat ProRail de aanbesteding van het spooronderhoud op de juiste wijze aanpakt en dat partijen over voldoende spoordata beschikken om een goed bod te kunnen doen. Na de uitspraak van de rechtbank hervatte ProRail in januari de aanbesteding.

ProRail als opdrachtgever

ProRail besteedt veel werk uit. Niet alleen bouw en onderhoud, maar ook diensten en de inkoop van materialen. We zorgen dat onze Europese en nationale aanbestedingen eerlijk en transparant verlopen, met oog voor de belangen van alle partijen. Jaarlijks gaat er in het totale spooronderhoud ongeveer 700 miljoen euro om.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers