Grote beurt voor station Amsterdam Amstel

Nieuws

19 september 2017

Tienduizenden reizigers maken dagelijks gebruik van station Amsterdam Amstel en dat aantal blijft groeien. Het monumentale station én de stationsomgeving worden daarom opnieuw ingericht. Uiteraard met behoud van het historische karakter van het station. Maandagmiddag 18 september werd het startschot gegeven door ProRail, de gemeente Amsterdam, NS en Vervoerregio Amsterdam.

Renovatie stationsgebouw

Het originele stationsgebouw uit 1939 wordt in de toekomst weer zichtbaar. Nu is de oorspronkelijke ruimtelijke indeling van de stationshal deels aan het oog onttrokken door verlaagde plafonds en door winkelpuien onder de draagconstructie. Tijdens de renovatie wordt het historische karakter van het huidige stationsgebouw behouden, met oog voor de bouwkundige kwaliteit van toen, in combinatie met de eisen van de reizigers van nu.

Vakkundige schilderbeurt

Verder krijgt het station een grote schilderbeurt. De houten plafonds en de staalconstructie van de monumentale spoorkap worden teruggebracht in de toenmalige kleuren. Voorafgaand aan de schilderwerkzaamheden is uitvoerig kleurenonderzoek gedaan door een bureau, gespecialiseerd in cultureel erfgoed. Daarbij zijn onder andere oude verflagen blootgelegd en historische foto’s gebruikt. De oorspronkelijke kleuren zijn sterk afwijkend van de kleuren, zoals die tegenwoordig op het station te zien zijn. 

Nieuwe stationsomgeving

Tegelijkertijd wordt het stationsplein ingericht met nieuwe tram- en bushaltes. Voor fietsers komen er extra parkeerplekken: 6.000 in totaal. Op de huidige plek van de trams en bussen, het Julianaplein, komen 4.500 nieuwe woningen. Deze grondige renovatie is hard nodig om het Amstelstation geschikt te maken voor 80.000 trein- en OV-reizigers per dag.

Samenwerking

De omvangrijke renovatie van het Amstelstation, en van de directe omgeving, is het resultaat van intensieve samenwerking tussen verschillende partijen: gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, NS en ProRail. In 2023 zullen alle werkzaamheden bij het Amstelstation - stationsomgeving en spoor - klaar zijn.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers