Grote rampenoefening spoortunnel Best

Nieuws

2 november 2015

40 figuranten en acteurs, 125 hulpverleners en circa 80 personen ter ondersteuning; alles wordt uit de kast gehaald om zaterdag 7 november zo realistisch mogelijk een ramp na te bootsen in de spoortunnel Best. Een oefening van deze omvang wordt eens in de drie jaar gehouden en helpt hulpverleners voorbereid te zijn op een echte ramp. Hoewel we natuurlijk hopen dat dat nooit zal gebeuren.

Om te kunnen oefenen worden beide tunnelbuizen afgesloten voor het treinverkeer en halen we de stroom van de bovenleiding. Zo kan er realistisch èn veilig worden geoefend. Welke ramp zich precies in de tunnel gaat afspelen weet alleen de oefenleiding en blijft tot zaterdag nog geheim.

Regelmatig oefenen

De spoorsector en de brandweer oefenen ieder jaar in de tunnel in Best. Eens in de drie jaar vindt er een grotere, zogeheten multidisciplinaire oefening plaats waaraan naast de brandweer ook andere hulpdiensten meedoen zoals politie, ambulancediensten en gemeente. Deze oefening is van invloed op het treinverkeer tussen Eindhoven en Den Bosch en tussen Eindhoven en Tilburg. Er worden bussen ingezet. Actuele reisinformatie vind je hier.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers