Grote wens in vervulling (video)

Nieuws

15 juni 2016

Plotseling lag er een brief op het bureau van de jonge Kees Wisse. "Ter behandeling." Zo kreeg hij de opdracht om in de jaren vijftig de Moerdijkbrug te vervangen, nadat deze in de Tweede Wereldoorlog vernield was. De enorme klus werd zijn levenswerk. Jaren later had ingenieur Wisse, nu 93 jaar, de grote wens nog één keer de spoorbrug te bezoeken. Met zijn familie. Die wens is in vervulling gegaan.

Bekijk: Ingenieur Wisse (93) bezoekt de Moerdijkbrug

Moerdijkbruggen

De Moerdijkbruggen verbinden het Eiland van Dordrecht in Zuid-Holland met Noord-Brabant over het Hollandsch Diep. Ze zijn genoemd naar het dorp Moerdijk aan de zuidzijde van de bruggen. Van west naar oost zijn het een verkeersbrug, de tweesporige Brug Hollandsch Diep voor de HSL-Zuid, en een tweesporige brug voor de spoorlijn Dordrecht - Lage Zwaluwe. De eerste brug was een spoorbrug en werd geopend in januari 1871. De tweede brug, bestemd voor autoverkeer, is aangelegd in de jaren dertig.

Tweede Wereldoorlog 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de brug het zwaar te verduren. Op 10 mei 1940 werd na een Duitse parachutistenlanding rond de beide landhoofden enige tijd hard gevochten om het bezit van de Moerdijkbruggen. In 1944 werden zowel de spoorbrug als de verkeersbrug opgeblazen door de Duitsers om de opmars van de geallieerden te vertragen. In de dagen van de wederopbouw werd met man en macht gewerkt om de bruggen in Nederland weer te herstellen (bron). Op 24 augustus 1946 werd de provisorisch herstelde Moerdijkbrug door Z.K.H. Prins Bernhard geopend voor het treinverkeer.

Breder exemplaar

Gelijkmet de herstelwerkzaamheden werden de pijlers versterkt en verbreed om de brug in de toekomst dubbelsporig te kunnen maken. Ook werd voor de scheepvaart een betere doorvaarthoogte gerealiseerd door de brugdelen hoger op de pijlers te plaatsen. Verder werd de brug ingekort tot 1 kilometer lengte door de overspanningen aan de noordzijde te vervangen door een zanddam. In 1954 en 1955 werden alle oude en tijdelijke brugdelen vervangen door vijf dubbele dubbelsporige vakwerkoverspanningen van 200 meter lengte. In 2005 is er door de aanleg van de hogesnelheidslijn (HSL-Zuid) een derde brug bijgekomen.

Moerdijkbrug rond 1950. Foto: ing. Wisse
Moerdijkbrug rond 1950. Foto: ing. Wisse

 

Spoor en spoorbruggen

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland, dus ook de sporen op de spoorbruggen. Samen met vervoerders zetten wij ons 24/7 in om reizigers en goederen veilig en op tijd op hun bestemming te laten komen. We willen het spoornetwerk veiliger, betrouwbaarder, punctueler en duurzamer maken en werken daar dagelijks aan. Dat doen we altijd met aandacht voor onze invloed op het milieu en de samenleving.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers