Handtekeningen onder spoorverbetering Zevenaar-Didam

Nieuws

3 november 2017

Een kortere reistijd, meer tijd om over te stappen en minder vertragingen – dat willen we bereiken voor de 18.000 dagelijkse reizigers op de spoorlijn Arnhem-Doetinchem-Winterswijk. Daarom legt ProRail een flink stuk spoorverdubbeling aan en de snelheid gaat omhoog. Bovendien bouwen we een tunnel ten koste van een overweg, waarmee veiligheid toeneemt. Woensdag 2 november zetten partijen hun handtekening: we kunnen aan de slag!

Bekijk: Ondertekening voor spoorverdubbeling Zevenaar Didam

Handtekeningen gezet

In het gemeentehuis van Zevenaar tekenden gedeputeerde Conny Bieze, Jeroen Staatsen (burgemeester Zevenaar), Peter de Baat (burgemeester Montferland) en Jan Mulder (regiodirecteur Noord-Oost ProRail) de projectovereenkomsten voor de spoorverbetering Zevenaar-Didam. Aanwezige vertegenwoordigers van de vervoerders Connexxion (Breng) en Arriva en de vertegenwoordig van Rocov Gelderland verklaarden expliciet blij te zijn met deze investering.

Aanbesteding kan starten

Vervolgens start ProRail de aanbesteding voor aannemers die in 2018 de werkzaamheden uitvoeren. Het nieuwe spoor wordt in 2019 in gebruik genomen. De treindienst Arnhem-Winterswijk vormt de ruggengraat van het openbaar vervoer voor de regio’s.  

De handtekening staat: betrokken partijen tekenden voor 7 kilometer spoorverdubbeling.
De handtekening staat: betrokken partijen tekenden voor 7 kilometer spoorverdubbeling.

De Liemers en de Achterhoek beter bereikbaar

Reizigers hebben straks een kortere reistijd, meer tijd om over te stappen in Arnhem en er is minder kans op vertragingen. Dat is economisch belangrijk, het maakt het wonen en werken in de Achterhoek en de Liemers nog aantrekkelijker. ‘Daarom werken we samen met ProRail, de gemeenten en de vervoerders langs het spoor aan deze spoorlijn’, aldus gedeputeerde Conny Bieze.   

Sneller en betrouwbaarder

De reistijd wordt voor beide richtingen met twee minuten verkort. Met een ruimere overstaptijd halen reizigers de aansluiting met een intercity in Arnhem naar de Randstad of andere bestemmingen gemakkelijker. De treindienst wordt betrouwbaarder. Door vanaf station Zevenaar tot aan station Didam het spoor te verdubbelen van een naar twee sporen, kunnen (inter)nationale reizigers- en goederentreinen elkaar voortaan passeren en de trein krijgt in Arnhem meer tijd om te keren. Dit betekent meer ruimte in de dienstregeling en minder vertragingen. Op dit moment scoort de dienstregeling goed op punctualiteit. Door de spoorverdubbeling en de snelheidsverhoging op dit traject wordt dit nog beter.

Extra maatregelen

De spoorwegovergang aan de Babberichseweg in Zevenaar wordt gesloten vanuit veiligheidsoverwegingen. Met de realisatie van een fiets- en voetgangerstunnel wordt de straat autoluw en voor een deel ingericht als een zogenoemde fietsstraat. Gemotoriseerd verkeer kan via de bestaande wegen van en naar Zevenaar-Oost rijden. ProRail verwacht tot 2020 bezig te zijn met de afbouw van de aangepaste spoorinfrastructuur zoals de nieuwe fiets- en voetgangersonderdoorgang bij de Babberichseweg in Zevenaar.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers