Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Incidentenbestrijders ProRail naar Tweede Kamer

Nieuws

28 juni 2018

Meestal zijn de Incidentenbestrijders van ProRail te vinden langs het spoor. Donderdagochtend 28 juni stonden ze met een busje op het Plein in Den Haag, naast de Tweede Kamer. Ze trokken veel bekijks: zo kwamen verschillende kamerleden langs, maar ook de staatssecretaris.

De Incidentenbestrijders kwamen langs om Tweede Kamerleden eens te laten zien wat hun werk inhoudt. Dat gebeurde voorafgaand aan het algemeen overleg spoor, waarin onder meer thema’s als nieuwe spoorbeveiliging (ERTMS) en de ontwikkelingen rond automatische treinen op het programma staan.

Voor het politieke debat over beveiliging van ons spoornetwerk- even tussen de mannen van de praktijk #incidentenbestrijders #prorail #snelweeropderails pic.twitter.com/IPOWGroVIp

— Stientje v Veldhoven (@SvVeldhoven) 28 juni 2018

Incidenten

Reiziger willen op tijd op hun bestemming aankomen. Maar soms wordt het treinverkeer verstoord door een incident: een aanrijding van een trein met een vrachtwagen bijvoorbeeld, een kapotte bovenleiding door een omgewaaide boom, of een schaap dat langs het spoor wandelt. Dan komt de Incidentenbestrijding van ProRail in actie. Om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Coördinatie tussen hulpverleners

Bij calamiteiten zorgen onze incidentenbestrijders voor de coördinatie: met de vervoerder die reizigers en personeel van de gestrande trein opvangt en alternatief vervoer organiseert, met hulpverleners die zorgen voor slachtoffers als die er zijn, met de brandweer als er brand is uitgebroken, met aannemers die de schade repareren, en met andere hulpdiensten die optreden als er bijvoorbeeld milieuschade dreigt. En we nemen ook alle maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van reizigers, personeel, omwonenden en hulpverleners te garanderen.

Snel vrij baan

Bij een incident is het zaak het spoor zo snel mogelijk weer vrij te maken. Bijvoorbeeld als het spoor na een ongeval gestremd is. Ook daar zorgt de Incidentenbestrijding van ProRail voor. Met behulp van speciaal uitgeruste voertuigen die ook op moeilijk toegankelijke plaatsen het spoor kunnen bereiken. Niet onbelangrijk: we zijn goed getraind in de omgang met gevaarlijke stoffen.

24/7 paraat in het hele land

Incidentenbestrijding van ProRail is 24/7 paraat. We zijn georganiseerd in vier regionale eenheden. Daarnaast hebben we een groot aantal “satelliet-uitrukplaatsen” verspreid over het land, zodat we nog sneller ter plaatse kunnen zijn bij incidenten. Alarmmeldingen komen binnen bij de Meldkamer spoor, waarna wij in actie komen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers