Koningsdag: van oranjebitter tot Oranjedienstregeling [video]

Vrijdag 27 april is het in heel het land feest. Veel mensen gaan met de trein naar de vrijmarkten en koningsdagfeestjes, waardoor het voor ons de drukste dag van het jaar is. Kijk maar eens naar deze video!

Koningsdag, ook voor ProRail een bijzondere dag

Voorbereidingen

We bereiden ons goed voor op Koningsdag. Zo hebben we in de Randstad een Oranjedienstregeling gemaakt, zijn de draaiboeken af, posten storingsploegen langs het spoor en staan onze treinverkeersleiders paraat. Op veel plekken in het land worden festiviteiten georganiseerd. Van oudsher trekt Koningsdag in Amsterdam veel feestgangers, maar ook rond de stations van Breda, Alkmaar, Zwolle, Arnhem verwachten we veel drukte. En natuurlijk in Groningen, waar dit jaar de oranjefans naar afreizen. 

Oranjedienstregeling

ProRail maakt de dienstregeling voor het Nederlandse spoor. Voor Koningsdag hebben we samen met NS een Oranjedienstregeling(link is external) ontwikkeld. Dat doen we om een betrouwbare treindienst aan reizigers te bieden. NS rijdt ook met extra en langere treinen. Op donderdagavond 26 april worden er ook extra treinen ingezet. Op de trajecten waar NS niet rijdt, is de normale dienstregeling van kracht. Reizigers wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden op hun reis en rekening te houden met grote drukte. Check dus de reisplanner van je vervoerder.

Oranjedienstregeling Koningsdag

Feestgangers hebben voorrang

ProRail zorgt ervoor dat het spoor en de stations klaar zijn voor de feestelijke dag. De bouwprojecten en het werk aan het spoor maken deze dag grotendeels plaats voor de feestgangers. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn tijdens Koningsdag gesloten. Verder werken honderden treindienstleiders vanuit 13 ProRail verkeersleidingsposten in het land om het treinverkeer op 27 april in goede banen te leiden.

Storingsploegen paraat

Ten slotte staan op verschillende plekken storingsploegen van ProRail langs het spoor paraat om eventuele storingen zo snel mogelijk op te lossen. Voor treinen die stranden heeft ProRail afsleeplocomotieven klaarstaan. Ook staan onze incidentenbestrijders paraat. Zij patrouilleren langs het spoor. Ook maken we gebruik van onze mobiele camera’s om spoorlopers te signaleren en deze zo snel mogelijk weg te halen van het spoor.

Gepubliceerd op