Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Maatregelen tegen agressie in volle gang

Nieuws

10 november 2015

De maatregelen van de spoorsector om agressie in het openbaar vervoer te voorkomen, zijn goed op stoom. Dat blijkt uit het vandaag gehouden voortgangsgesprek tussen de ministeries van Infrastructuur en Milieu (IenM), Veiligheid en Justitie (VenJ), Binnenlandse Zaken, NS, ProRail en de vakbonden. De ProRail proef met beeldschermen op stations is inmiddels gestart en er zijn extra camera's geïnstalleerd.

Het ministerie van IenM trok eerder 13,3 miljoen euro uit voor cameratoezicht op 30 kleine en middelgrote stations, waaronder Almere, Amsterdam Sloterdijk, Tilburg en Rotterdam Zuid. In overleg met NS en regionale vervoerders plaatst ProRail in totaal ongeveer 800 nieuwe camera’s.

Belangrijke stap

Op de meeste grote stations in Nederland is al cameratoezicht. De nieuwe camera’s op de wat kleinere stations zijn een belangrijke stap in de brede aanpak van geweldsincidenten op en rond het spoor. 

Aanbesteding

Op 12 stations met de hoogste prioriteit zijn deze zomer tijdelijke camera's geplaatst. Zo gaat er geen tijd verloren tijdens de looptijd van de aanbesteding voor de grote opdracht om de vaste camera's te installeren. Die opdracht wordt naar verwachting eind dit jaar gegund aan een partij.
 

Beeldschermen

Om het effect van cameratoezicht nog verder te vergroten, is ProRail op Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam Lombardijen in september een proef gestart met beeldschermen. Reizigers zien zichzelf live. Het idee is, dat mensen dan geconfronteerd worden met hun eigen gedrag en zo eerder afzien van agressie. Op dit moment lopen er nog metingen naar de effecten van deze beeldschermen.
 

Verschillende maatregelen

In maart maakten NS, ProRail, de vakbonden en de ministeries van IenM, VenJ en Binnenlandse Zaken afspraken over meer veiligheid in het openbaar vervoer. Toen is afgesproken dat NS meer personeel op late treinen inzet en extra agenten op stations komen. Buitengewoon opsporingsambtenaren kregen bevoegdheid om een stationsverbod op te leggen aan personen die overlast veroorzaken. Ook worden OV poortjes eerder in gebruik genomen en is er een proef met body-cams in kleding van personeel. 
 

Minder incidenten

De ontwikkeling van de agressiecijfers is tijdens het overleg besproken. Dit jaar (t/m oktober) zijn er in totaal 518 meldingen bij de NS binnengekomen van agressie. In dezelfde periode in 2014 ging het om 639 meldingen. Deze daling is nog niet direct te koppelen aan de extra maatregelen. Wel is de dalende trend positief. De feitelijke ontwikkelingen en effecten van het maatregelenpakket sociale veiligheid worden verder onderzocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers