Megaverhuizing seinhuis Roosendaal in 2 minuten

Monumentaal seinhuis B op station Roosendaal krijgt een nieuwe plek en dat is een behoorlijke klus. In de nacht van 9 op 10 april werd het seinhuis omhoog getakeld en gisteren werd het startsein gegeven voor de verplaatsing. Het bleek onverwacht even meer voeten in de aarde te hebben, maar eind van deze middag bereikt het huisje toch de eindbestemming. Onze filmploeg was er bij en maakte dit mooie overzicht.

Verplaatsing Seinhuisje Roosendaal

Historische waarde seinhuis

Het seinhuisje werd  in 1907 ontworpen door G. van Heukelom, ingenieur van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen en het is in gebruik geweest tot 1994. Het gebouw is 10 meter lang, 10 meter hoog en weegt 240.000 kilo. Omdat het gebouw zeer zeldzaam is en grote architectonische waarde heeft, is het sinds 2001 een Rijksmonument.

Nieuw leven

BOEi (de nationale maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van industrieel erfgoed) neemt het seinhuis over en gaat er een gepaste bestemming voor zoeken. Op de huidige plek is het gebouw totaal ontoegankelijk. Daarom wordt het verplaatst naar de Bossstraat waar ook de monumentale locomotievenloods staat. Voor het seinhuis wordt een gepaste bestemming gezocht die past bij het monumentale karakter van het gebouw. Arno Boon, directeur BOEi:

“We vergeten vrij snel wat onze geschiedenis is. Eén generatie verder en we weten veel al niet meer. Dit soort gebouwen zijn een aanleiding om ook jonge mensen te kunnen blijven vertellen over hoe het vroeger was.”

Gepubliceerd op