Megazware liggers over het spoor bij Lansingerland

Tussen zaterdag 25 en zondag 26 november vroeg in de ochtend worden loodzware liggers over het spoor gelegd, bij het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. De liggers vormen straks een viaduct waarop een Randstadrail-halte komt. In augustus werden soortgelijke liggers al over de snelweg A12 gelegd.

Complexe operatie

Het inhijsen van in totaal 25 liggers is een complexe operatie: de liggers zijn 48 meter lang, wegen per stuk 110 ton en zijn een voor een van de fabrikant naar het opslagterrein in de buurt van de bouwlocatie gebracht. De liggers worden dit weekend ingehesen met twee bouwkranen. Om veilig te kunnen werken, is het treinverkeer tussen Woerden en Rotterdam Centraal / Den Haag Centraal gestremd van zaterdag 25 november tot en met zondag 26 november. Check de reisplanner van NS voor vertrek.

Station

Het nieuwe station ligt aan de spoorlijn tussen Gouda en Den Haag, parallel aan de A12. Over het spoor en de A12 komt een viaduct waar RandstadRail een halte krijgt. Lansingerland-Zoetermeer wordt daarmee een vervoersknooppunt waar spoor, RandstadRail, bus, auto en fiets eind 2018 samenkomen. Met zevenhonderd gratis parkeerplaatsen biedt het station straks veel overstapmogelijkheden en reistijdwinst. Meer informatie over het nieuwe vervoersknooppunt Lansingerland-Zoetermeer staat hier

Bijzondere samenwerking

Voor het vervoersknooppunt neemt de gemeente Zoetermeer de bouw van het treinstation bij de A12 bij Zoetermeer en Lansingerland op zich. Ook verzorgt zij in nauwe samenwerking met en onder toezicht van ProRail alle technische voorzieningen die nodig zijn om het station goed te laten functioneren. ProRail richt zich in opdracht van de gemeente Zoetermeer op de benodigde werkzaamheden aan het spoor en de bovenleidingen. Normaal gesproken heeft ProRail de integrale leiding in dergelijke projecten.

Gepubliceerd op