Nederland scoort goed op veiligheid voor baanwerkers

Nieuws

18 mei 2016

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de resultaten van hun inspecties gepubliceerd.

Uit deze risico-gestuurde inspecties blijkt dat de naleving van regelgeving in de afgelopen jaren is gelijk gebleven.  De inspectie heeft in 2015 tweemaal een boete opgelegd aan een aannemer van ProRail en 30 maal een waarschuwing afgegeven. Tegelijkertijd laten de incident- en ongevalscijfers zien dat de veiligheid van het werken aan de baan verbeterd is. Zo zijn er sinds 2006 geen dodelijke aanrijdingen meer geweest en ook het aantal bijna-aanrijdingen laat sinds 2008 ieder jaar een daling zien.

Uit de inspecties van de ILT blijkt dat er relatief vaak iets mis is met de veiligheidsinstructies. ProRail en de aannemers, verenigd in RailAlert, herkennen dit signaal. Samen kijken zij naar de mogelijkheden om de kwaliteit van de werkplekbeveiligingsbedrijven te verhogen. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het opstellen en geven van de juiste instructies. Ook op andere gebieden bekijkt ProRail wat er gedaan kan worden om de veiligheid voor baanwerkers nog verder te verhogen. Daarnaast werken ProRail en de aannemers aan een verbetering van de regels. In de praktijk voegen veiligheidsregels niet altijd veiligheid toe. Waar dit het geval is onderzoeken ProRail en de aannemers de mogelijkheid om de regels aan te passen.

ProRail gaat voor een veilig spoor zonder ongevallen. Óok voor de mensen die op en rond het spoor werken. Samen met onze aannemers zorgen we dat niemand daarbij onnodig risico loopt. Zo hebben we als spoorbranche gezamenlijk afspraken gemaakt over veilig werken. We bekijken zorgvuldig of het treinverkeer tijdens werkzaamheden moet worden aangepast en nemen maatregelen waarmee de veiligheid van baanwerkers verder verbeterd wordt.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers