Nieuwe dienstregeling op het spoor

Nieuws

11 december 2015

Deze zondag gaat de nieuwe dienstregeling op het spoor in. Geen grote wijzigingen dit jaar, maar het blijft natuurlijk even opletten of jouw trein een minuutje later of eerder komt of dat er een perronwijziging is. Check vanaf zondag bij jouw vervoerder wat de wijzigingen zijn.

Op een enkel traject of op sommige tijdstippen rijden er meer treinen. Zo rijden er bijvoorbeeld weer elk kwartier treinen van en naar Utrecht Lunetten, in plaats van nu elk half uur. Ook is de dienstregeling tussen Alkmaar en Haarlem aangepast en rijden er meer internationale treinen van en naar Duitsland en België. Op de websites van vervoerders NS, Arriva, NS Internationaal en andere vervoerders vind je de meest actuele reisinformatie. 

Capaciteitsverdeler

ProRail is als onafhankelijke partij verantwoordelijk voor het verdelen van de beschikbare ruimte op het spoor. Ieder jaar wordt na een periode van plannen en overleg in augustus de capaciteitsverdeling door ProRail vastgesteld. Daarna kunnen vervoerders hun dienstregeling voor het volgende jaar afronden en kan onderhoud en vernieuwing aan het spoor definitief worden ingepland. ProRail maakt jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen treinritten mogelijk.

Stationsnamen

ProRail en NS hebben een aantal stationswijzigingen doorgevoerd. De nieuwe stationsnamen sluiten beter aan bij de omgeving waarin het station zich bevindt. Station Eindhoven Beukenlaan zal de nieuwe naam station Eindhoven Strijp-S krijgen. Enschede Drienerlo wordt Enschede Kennispark en station Schiphol gaat verder door het leven als Schiphol Airport. Hiermee is dit station voor internationale reizigers beter herkenbaar als luchthaven. En in Friesland verandert ook wat: Station Dronrijp wordt Dronryp, Veenwouden Feanwâlden en Zwaagwesteinde wordt De Westereen. 

Spoorvernieuwing in 2016

Ook in 2016 werkt ProRail hard door aan de spoor- en stationsvernieuwing. In Nederland reizen steeds meer mensen met de trein. En meer en meer goederen worden over het spoor vervoerd. Deze groei zet in de toekomst door. En daar hebben we beter spoor en grotere stations voor nodig. Daarom werkt ProRail aan de grootste vernieuwingsslag ooit. 

Weekends, vakanties en evenementen

In overleg met vervoerders wordt dit werk met name in het weekend en in vakantieperiodes gepland en onderdeel van de nieuwe dienstregeling. In 2016 staan er door het gehele land belangrijke werkzaamheden gepland. Op deze website, vind je ons geplande werk voor de komende drie maanden. attendeert reizigers met de campagne ProRail Vernieuwt over de meest ingrijpende werkzaamheden voor het treinverkeer. Vervoerders verzorgen vervolgens de meest actuele reisinformatie voor en tijdens de werkzaamheden en eventueel busvervoer.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers