Nieuwe ondergrondse stalling Deventer open

Nieuws

16 december 2015

Mooi nieuws uit Deventer. Daar wordt vandaag de nieuwe ondergrondse fietsenstalling in gebruik genomen. Met 3600 plaatsen ruimte genoeg om je fiets te stallen zonder dat die hinderlijk in de weg staat.

Deventer had een fietsenstalling met plaats voor zo’n 1000 fietsen. Dat was niet meer genoeg voor het groeiend aantal reizigers waarvan er ook veel op de fiets naar het station komen. Daarom is samen met de gemeente in 2013 gestart met de bouw van een nieuwe stalling. Omdat er rondom het station maar weinig ruimte beschikbaar is, werd besloten de stalling ondergronds aan te leggen. Het resultaat is een aantrekkelijk, fietsvrij stationsplein met onder het plein een ruime, comfortabele stalling op loopafstand van het station.

Feestelijke opening

De stalling zou eerst pas in het voorjaar van 2016 open gaan. Maar door goede samenwerking en afspraken tussen ProRail, Gemeente Deventer, aannemer Hegeman, Royal HaskoningDHV en Arcadis kon de stalling de afgelopen weken al gefaseerd in gebruik worden genomen. Vandaag vindt de officiële opening plaats door vertegenwoordigers van de gemeente, provincie, ProRail, NS en Hegeman Bouw.

Gratis met toezicht

De nieuwe stalling biedt plaats aan 3600 fietsen. Mensen kunnen er vanaf 15 minuten voor het vertrek van de eerste trein terecht om gratis hun fiets te stallen. In de stalling is toezicht aanwezig en de stalling blijft open tot 15 minuten nadat de laatste trein in Deventer aankomt. Zo wordt het voor mensen wel heel aantrekkelijk gemaakt om met de fiets naar het station te komen.

Kunstwerk

Rondom de ingang van de stalling is een kunstwerk geplaatst. Ruim 900 bellen van verschillende grootte groeien op en over de hekken van de fietsenstalling. De bellen in dit kunstwerk van Tanja Smeets zijn geïnspireerd door fietsbellen en wijzen de reiziger de weg naar de fietsenstalling.

Ruimte voor de fiets

De bouw van de stalling in Deventer is onderdeel van het ProRail programma Ruimte voor de Fiets. Gemiddeld pakt ruim veertig procent van de reizigers de fiets naar het station. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door vervanging, uitbreiding en betere benutting van bestaande stallingen en door nieuwbouw. Sinds 1999 zijn er landelijk ruim 350.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op bijna 410 stations.
 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers