Ontwerp-Netverklaring 2017 ter inzage voor vervoerders

Nieuws

14 september 2015

Vervoerders op het spoor kunnen vanaf vandaag de ontwerp-Netverklaring 2017 inzien. Het is een soort menukaart van ProRail waarin precies staat beschreven welke sporen, stations en andere faciliteiten we hebben en wat ze kosten om ze te gebruiken.

Netverklaring

Jaarlijks stelt ProRail een Netverklaring op, met daarin alle informatie die nodig is voor partijen die toegang willen tot het spoor. De Netverklaring bevat niet alleen technische informatie over het spoorwegnet dat ProRail beheert. Hij bevat ook de toegangsvoorwaarden voor het spoor en het aanbod van diensten aan de vervoerders. De Netverklaring beschrijft daarnaast de spelregels voor de verdeling van de ruimte op het spoor onder de tientallen vervoerders en het proces van capaciteitsaanvraag naar -gebruik.

Tarieven gebruiksvergoeding 2017

De tarieven die in de ontwerp-Netverklaring 2017 zijn opgenomen voor het gebruik van het Nederlandse spoor, de zogeheten gebruiksvergoeding, dalen licht in vergelijking met 2016. Voor de Betuweroute blijven ze constant. In de periode 2014 – 2016 stegen de tarieven landelijk met gemiddeld 20%, voor de Betuweroute bleven ze ook in deze periode constant.

Betuweroute nu opgenomen in 1 integrale Netverklaring 2017

Per juli van dit jaar zijn de activiteiten van Keyrail geïntegreerd in ProRail. Voorheen waren er twee bedrijven. Eén voor beheer en exploitatie van de goederensporen van de Betuweroute (Keyrail) en één voor het beheer van het Nederlandse spoornet, waar zowel reizigers- als goederenvervoer plaatsvindt (ProRail). Nu de activiteiten van Keyrail geïntegreerd zijn in ProRail is er voor de goederenvervoerders en verladers één aanspreekpunt. En nu dus ook een integrale Netverklaring, waarin zowel de tarieven voor gebruik van de Betuweroute als van het landelijke spoornetwerk zijn opgenomen.

Proces

Vervoerders en belanghebbenden hebben tot 23 oktober 2015 de tijd om te reageren op de ontwerp-Netverklaring 2017. Vervolgens verwerkt ProRail de reacties en informeert de inzenders hierover. Op 11 december 2015 publiceert ProRail de definitieve Netverklaring 2017.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers