ProRail helpt zwanen met landen langs HSL

Zwanen gebruiken de sloten langs het HSL-tracé als start- en landingsbaan. Dat loopt helaas niet altijd goed af. Om zwanen te helpen met hun start en landing in de buurt van het spoor heeft ProRail maatregelen genomen. Aan de bovenleidingen zijn 250 wokkelvormige Bird Flight Distractors (BFD’s) gemonteerd.
Wokkels in bovenleiding HSL
Wokkels in bovenleiding HSL

Deze anti-zwanenvoorzieningen zorgen ervoor dat vogels de bovenleiding beter kunnen zien en ruim over het spoor vliegen. Zeker op plaatsen waar sloten haaks op het HSL-tracé liggen ging het weleens mis. Zo lag het treinverkeer op het HSL-tracé tussen Rotterdam en Schiphol afgelopen december nog een paar uur stil nadat een zwaan was verongelukt. 

Wokkels

De afgelopen tijd heeft ProRail zo’n 250 wokkels gemonteerd die de bovenleiding accentueren. Daardoor is deze beter zichtbaar voor vogels. De voorziening is te vergelijken met de strepen die worden aangebracht op glazen geluidsschermen om te voorkomen dat vogels er tegenaan vliegen.

Zorg voor dieren langs het spoor

ProRail heeft 7.000 kilometer spoor met zeker zoveel kilometers aan spoorberm en sloten in Nederland. Met kleine initiatieven willen we hier een betere en veiligere leefomgeving voor dieren creëren. Zo bieden we ook egels onderdak in dichtbegroeide egelsuites, plaatsen we bijenhotels en helpen we dieren met het passeren van sporen door tunneltjes onder en ecoducten over de sporen.

 

Gepubliceerd op