Spoorsector herdenkt

Treinen staan vanavond twee minuten stil

ProRail en NS hebben vandaag de 477 spoormedewerkers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen herdacht. De ceremonie vond plaats bij het ‘Verzetsmonument’ naast het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht, De Inktpot.

De plechtigheid bij het monument bestond uit een kranslegging door de directie van ProRail en NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden, de Bond Van Gepensioneerd Spoor-, Tram- en ander Vervoerspersoneel en de burgemeester van Utrecht. Een trompettist van de NS Harmonie begeleidde het begin en het einde van de herdenking.

Voordracht van Lenie de Leeuw

Bij de herdenking heeft Lenie de Leeuw een korte voordracht gehouden. Lenie de Leeuw is de dochter van Jozef de Leeuw, de Joodse bakker die tijdens de oorlog in opdracht van de bezetter krentenbollen meegaf aan Joden die op transport werden gesteld van Utrecht Maliebaan naar Westerbork. Zij vertelde aan de toeschouwers op indrukwekkende wijze wat haar familie heeft moeten doorstaan tijdens en na de oorlog. Zij geeft haar verhaal door, zodat wij niet vergeten.

Treinverkeer ligt stil tijdens Nationale Herdenking

Op Nationale Herdenking staan de treinen tussen 20.00 en 20.02 uur twee minuten stil. Op de stations Amsterdam Centraal, Alkmaar, Den Haag Centraal, Haarlem, Nijmegen en Arnhem is nadien het Nationale Volkslied te horen via de stationsomroep.

Gepubliceerd op