Storm op komst, extra geltreinen ingezet

Het gaat stormen morgen! Er is dan kans dat bomen en takken op het spoor en in de bovenleiding belanden. Ook is er morgen grotere kans op gladde sporen. We treffen maatregelen om herfsthinder zoveel als mogelijk te voorkomen.NS en ProRail zetten morgen bijvoorbeeld extra geltreinen in om het spoor stroever te maken.

Storm

Een flinke storm kan ervoor zorgen dat bomen en takken in de bovenleiding of op het spoor terechtkomen, waardoor een trein niet verder kan rijden. Om dit te voorkomen, plaatsen we hekken langs het spoor en snoeien we bomen en struiken langs het spoor preventief. Onze incidentbestrijders staan paraat om eventuele bomen en takken snel van het spoor te halen. Twee diesellocomotieven staan morgen klaar om eventuele gestrande treinen weg te slepen.

Gladde sporen

Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza adviseert de gehele spoorsector over de impact van het weer op de dienstregeling: 'We verwachten dat aanstaande zondag de bomen veel blad gaan verliezen. In combinatie met de voorspelde nattigheid veranderen de bladeren in pulp, wat dan kan leiden tot gladde sporen. De kans op gladde sporen is het grootst in bosrijk gebied. Denk dan aan de trajecten Utrecht – Baarn, Amersfoort – Apeldoorn, Zwolle – Groningen en Utrecht - Arnhem.' Gladde sporen kunnen leiden tot vertragingen omdat er langzamer gereden wordt.

Extra geltreinen

ProRail en NS zetten dit weekend  extra geltreinen in om de kans op deze herfsthinder te verkleinen. Geltreinen maken de sporen weer minder glad, wat ervoor zorgt dat de treinen beter volgens de dienstregeling kunnen rijden. De speciale gel (sandite) bestaat uit zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel. De gel wordt vanuit de trein op het spoor gesmeerd. Bekijk dit filmpje om te zien hoe dat werkt.

Check reisinformatie

ProRail en de vervoerders werken er hard aan om de gevolgen van het herfstweer zo beperkt mogelijk te houden en eventuele verstoringen zo snel mogelijk te verhelpen. Ondanks de extra maatregelen kan stormachtig weer tot hinder leiden voor treinreizigers. Daarom raden wij reizigers aan om de weerberichten goed in de gaten te houden en vlak voor de reis de NS Reisplanner te raadplegen. 

Lees meer over al onze herfstmaatregelen op deze pagina: Herfst

Gepubliceerd op