Video: Van a naar b met de slimme geleidelijn

Nieuws

12 april 2016

Zendertjes op het station die informatie uitwisselen met bijvoorbeeld je telefoon, helpen mensen met een visuele beperking de weg te vinden. Deze zogenoemde ‘slimme geleidelijn’ wordt de komende tijd uitgebreid getest door een aantal slechtziende reizigers.

Bekijk: Slimme geleidelijnen testen op Amsterdam Zuid

Bij het ontwikkelen van nieuwe middelen werken we nauw samen met belangenorganisaties zoals Bartiméus en de Oogvereniging. Samen met hen is er een testpanel samengesteld die verschillende opdrachten gaat uitvoeren met de ‘slimme geleidelijn’ om te ontdekken of dit een betrouwbare technologie is. Het zou een mooie aanvulling kunnen zijn op de alom bekende blindegeleidelijnen.

Meer maatregelen

Samen met NS zijn we continu bezig met innovatieve ontwikkelingen om onze stations veiliger, duurzamer en toegankelijker te maken. ProRail onderzoekt bijvoorbeeld hoe reizigers met een beperking voor vertrek geïnformeerd kunnen worden over de situatie op stations. Zo zou het mogelijk worden om reizigers van realtime informatie te voorzien over de beschikbaarheid van liften op stations, ook tijdens verbouwingen.

Programma Toegankelijkheid

ProRail werkt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met NS aan het toegankelijk maken van het spoorvervoer. Dat blijkt ook uit een overzicht van maatregelen van ProRail en NS dat staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door geplaatste liften en hellingbanen en aanpassingen in de hoogte van perrons is nu al de helft van de circa 400 Nederlandse treinstations volledig toegankelijk voor reizigers met een rolstoel. De verwachting is dat dit in 2020 voor driekwart van de stations geldt. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers