Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Waarom frezen we het spoor?

Nieuws

12 november 2019

Om het toenemende treinverkeer soepel te laten verlopen, moet het spoor in optimale conditie blijven. Daarom worden in tunnels de sporen onderhouden door een freestrein. In deze video leggen de vakspecialisten van ProRail uit hoe het frezen van het spoor precies in z’n werk gaat.

Bekijk: Waarom frezen we het spoor? Een uitleg over spooronderhoud. FAQ

Frezen

Elk stuk spoor wordt één of twee keer per jaar geslepen door een slijptrein. Dit noemen we cyclisch onderhoud. In enkele gevoelige spoortunnels kiezen we niet voor slijpen maar voor frezen, als alternatieve bewerkingsmethode. Dit doen we omdat er in de spoortunnels gevoelige brandinstallaties zijn die last kunnen krijgen van vonken en stof. Daarom wordt het spoor in de tunnels van Schiphol, Willemspoor, Best en Delft gefreesd.

Oneffenheden verwijderen 

Frezen is bij uitstek de juiste methode om schades uit het spoor te verwijderen, die ontstaan op het contactvlak tussen treinwiel en de spoorstaaf. Bij slijpen wordt ongeveer 0,2 tot 0,5 millimeter per cyclische slijpgang verwijderd, bij frezen is kan tot wel 3 milimeter verwijderd worden.

Spooronderhoud

Het Nederlandse spoor is een van de drukste in Europa, en het aantal treinen neemt toe. ProRail zorgt voor een veilig en duurzaam spoor dat voldoet aan de vraag van de toekomst. Samen met erkende spooraannemers onderhouden en vernieuwen wij daarom continu spoor, wissels en stations. De afdeling Asset Management van ProRail is verantwoordelijk voor het spoorstaafonderhoud. Deze afdeling maakt jaarlijks de planningen gemaakt voor de onderhoudswerkzaamheden met de slijptreinen en freestreinen. Dit wordt vervolgens uitgevoerd door de spooraannemers.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers