Wow, voor station Arnhem

Nieuws

28 oktober 2015

Ineens sta je dan middenin de nieuwe hal van station Arnhem. ,,Wow," zegt een man uit Huissen als hij via de draaideuren de hal in loopt. ,,Dit is wel heel mooi," zegt hij terwijl hij zijn telefoon pakt om een fotootje te maken. Dan loopt hij snel door naar het perron. Sinds vanochtend kunnen de reizigers voor het eerst door de nieuwe stationshal lopen.

Het nieuwe station wordt op 19 november officieel geopend, maar vanochtend vroeg werden de bouwhekken al weggehaald. De hal is opengesteld omdat er vanwege werkzaamheden aan het spoor bij Elst bussen rijden in plaats van treinen. Via de nieuwe hal kunnen reizigers naar de gereedstaande bussen toe en onderweg alvast genieten van de schitterende architectuur.

Loopstromen

Architect Ben van Berkel is 20 jaar geleden bij het ontwerpen van het station uitgegaan van de natuurlijke loopstromen rond het station. Dat concept is nu praktijk. Voor ons een moment om te zien of het idee van natuurlijke loopstromen, ook daadwerkelijk werkt. De stewards van NS krijgen nauwelijks vragen over de looproutes. ,,Het wijst zich allemaal vanzelf. De vragen die we krijgen gaan vooral over de werkzaamheden en hoe mensen verder moeten reizen," zegt een van de stewards.

Stationsvernieuwing

Onder de noemer Arnhem Centraal worden station Arnhem en haar directe omgeving tot en met dit jaar vernieuwd. Het project is een van de grootste naoorlogse ontwikkelingen in de stad. Er wordt 160.000m² gebouwd op 40.000m² grondoppervlakte, een knap staaltje meervoudig bodemgebruik. Arnhem krijgt het nieuwe station, omdat er de komende jaren veel meer reizigers worden verwacht. De aanleg van extra sporen en perrons enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit kan groeien op de spoorlijnen uit Utrecht, Nijmegen, Zutphen en Duitsland. Arnhem is straks ook één van de 6 internationale halteplaatsen voor de hogesnelheidstrein richting Duitsland. Door de nieuwe perrontunnel is het station goed toegankelijk geworden voor reizigers en de nieuwe stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers